Zwillbrock

Lengte: 6 km

Zwillbrocker Venn: wandelen langs veen en flamingo’s

Het 250 inwoners tellende Duitse dorpje Zwillbrock ligt tegen de grens met Nederland geplakt, niet ver van het Achterhoekse plaatsje Groenlo. Voor de meeste mensen zijn er twee redenen voor hun bezoek aan Zwillbrock: het oude barokkerkje en het Naturschutzgebiet Zwillbrocker Venn.

Meeuwenkolonie

Waar het Zwillbrocker Venn begint, stopt het asfalt. Alleen wandelaars en fietsers zijn er welkom. Voor een ommetje veen is een zes kilometer lange wandelroute uitgezet. Al snel buigt het pad af, terwijl ik steeds duidelijker het gekrijs van meeuwen hoor. Niet vreemd, want even later heb ik de grote waterplas bereikt, waar een omvangrijke meeuwenkolonie woont. De officiële schatting komt uit op 15.000 van deze vogels.

Ruig veengebied

Na een kilometer doorwandelen bereik ik de zuidelijke rand van het natuurgebied en hiermee ook de grens met Nederland. De wandeling gaat verder over een smal en recht wandelpad dat precies de grens volgt. Het contrast is groot. Links het ruige Duitse veengebied, rechts de gemaaide weiden en in rijtjes beplante akkers in ons eigen land.

Kronkelig weggetje

Bij een schuilhut duikt de route weer het veen in. Het weggetje kronkelt tussen schaarse begroeiing door. Het uitzicht over het Zwillbrocker Venn is hier indrukwekkend. In dit ruige gebied kan de natuur zich helemaal uitleven.

Flamingo’s

Ik ben alweer bijna aan het einde van de wandeling wanneer ik de tweede vogelkijkhut binnenloop. En ik constateer nu zelf dat in het Zwillbrocker Venn flamingo’s wonen. Enkele decennia geleden zijn hier zo’n veertig van deze sierlijke vogels neergestreken. Van maart tot en met juni zijn ze te zien. Sindsdien is het Zwillbrock het meest noordelijk gelegen broedgebied van flamingo’s in Europa.

Bekijk alle foto’s van deze wandeling: