Winterswijk

Lengte: 10 km

Wandeling Groenlose Slinge: langs Achterhoekse beken

Wie wel eens in de Achterhoek wandelt, zal regelmatig een stuk langs één van de vele beken lopen. Want slingerende beekjes horen bij het Achterhoekse landschap. Het waterschap Rijn en IJssel heeft een afwisselende wandelroute langs het water samengesteld.

Groenlose Slinge

De wandeling start bij de Ratumse Beek. Zoals veel beken in de Achterhoek is deze in de middeleeuwen gegraven om het water af te voeren. Samen met enkele andere Winterswijkse beken mondt de Ratumse Beek uit in de bredere Groenlose Slinge.

Naar de zee

Het water vervolgt zijn weg langs Groenlo en stroomt uit in de Berkel. Bij Zutpen gaat deze laatste op in rivier de IJssel, om uiteindelijk in zee uit te stromen.

Ratumse beek

Al snel duiken de beek en de wandelroute het natuurgebiedje Bönnink in. De oorspronkelijke slingerende loop van van de Ratumse Beek is hier hersteld. Het water stroomde namelijk te snel door dit gebied. De snelle afvoer van hemelwater was goed voor de landbouw, maar nadelig voor de natuur.

Vrolijk bloeiende planten

Net buiten Winterswijk begint de Groenlose Slinge als smalle beek. De oever is opengesteld voor wandelaars. Ik wandel langs het rustig stromende water door kniehoog gras en langs vrolijk bloeiende wilde planten. De oevers langs de Groenlose Slinge worden bewust laat in het jaar gemaaid, zodat planten en vogels meer kansen hebben.

Beurzerbeek en Hilgelo

De Groenlose Slinge is inmiddels uitgegroeid tot een brede stroom. En wordt nog breder als de Beurzerbeek zich erbij voegt. Het water zet zijn reis richting Groenlo voort, maar ik keer om en wandel terug langs de andere kant van de oever. De terugweg gaat nog langs de Beurzerbeek en de waterplas Het Hilgelo.