De Marhulzen Vestingwandeling is een mooie combinatie van een stadswandeling door Groenlo en een ommetje door het buitengebied. Je wandelt over rustige paden en wegen door het Achterhoekse landschap, maar ook langs het historische grachtenstelsel van de oude vestingstad.
Komen en gaan
Het is een komen en gaan bij de ingang van Vakantiepark Marveld Recreatie. Vakantiegangers stappen de auto in, verlaten het park per fiets of wandelend, een leverancier komt aanrijden om de voorraden aan te vullen. Ook is het park startpunt van de 9,5 kilometer lange gemarkeerde rondwandeling die ik vandaag loop.
Combinatie
De Marhulzen Vestingwandeling combineert twee andere gemarkeerde wandelroutes: de 3 kilometer lange Vestingwandeling door Groenlo en de 6 kilometer lange Marhulzenwandeling door het buitengebied. Een korte gemarkeerde routeverbinder brengt de twee samen.
Groenlose Slinge
Direct aan de achterkant van het vakantiepark begint het buitengebied van Groenlo. Ik steek de Groenlose Slinge over en wandel het platteland op.
De Groenlose Slinge is een van de vele Achterhoekse beken die regenwater afvoeren richting de IJssel. Ooit was het een meanderend beekje dat door de stadsgrachten van Groenlo liep. Nu is het gekanaliseerd en om de stad heen gelegd.
Rustig
Zo druk als het bij de ingang van het vakantiepark is, zo rustig is het hier. Ik wandel over een smal, licht slingerend wandel- en fietspad tussen groene weilanden door.
Marhulzen
Het Marhulzenpad, zoals het pad heet, herinnert aan kasteel Marhulzen dat hier ooit heeft gestaan. Veel meer dan herinnering is er niet meer: eind 18de eeuw is het kasteel afgebroken en begin 19de eeuw werden alle bovengrondse resten opgeruimd.
Veetransport
Het gaat verder over een stille verharde landweg, langs boerderijen, akkers en weilanden. Ik word ingehaald door een kleine vrachtauto. Het bord “Veetransport” op de achterklep maakt duidelijk wat de truck hier komt doen.
Als een haas
Het asfalt maakt plaats voor een met gras begroeide zandweg. De eerste zangvogels kondigen het naderende voorjaar aan, een haas gaat er als een haas vandoor als ik te dicht langswandel.
Groenlo in zicht
Vanaf de Boerijendijk een mooi doorkijkje, met zicht op de kerktoren van Groenlo. Het gaat verder over enkele brede zandwegen en langzaam komt de rand van Groenlo in zicht, het decor van het tweede deel van deze gecombineerde wandeling.
Verbindingsroute
De korte verbindingsroute tussen de Marhulzenwandeling en de Vestingwandeling Groenlo is wat minder mooi. Je wandelt even langs een drukke doorgaande autoweg, over een stukje industrieterrein en door een rustige woonwijk.
Grachtenstelsel Groenlo
Maar gelukkig komt de beloning snel in zicht: het grachtenstelsel rond de oude binnenstad van Groenlo, de hoofdrolspeler van de komende drie kilometer.
Belegerd
Hoe vredig de grachten er nu ook bijliggen, eens moet het er hier heel anders zijn geweest. Hoewel de grachten en de stadsmuren nu een toeristische attractie vormen, zijn ze ooit aangelegd om de vijand buiten de stad te houden. Dat was nodig ook: tijdens de tachtigjarige Oorlog is de stad meerdere malen belegerd. Inwoners van Groenlo spelen jaarlijks nog een van die belegeringen na, onder de naam Slag om Grolle.
Bregje
Veel langs de route herinnert aan de roerige tijden die de vestingstad zo’n vijfhonderd jaar geleden heeft beleefd. Bijvoorbeeld het verhaal van Bregje, dat zich afspeelt tijdens het beleg van Groenlo in 1627. Een QR-code laat je het verhaal lezen.
Kanonnen
Maar ook oude kanonnen houden de geschiedenis van de vestingstad levend. Ze staan op meerdere plekken langs de route opgesteld.
Calixtusbasiliek
Dan komt langzaam de Calixtusbasiliek weer in beeld, de grote katholieke kerk die tijdens de eerste lus van de wandeling al even van veraf te zien was. Nu torent de kerk indrukwekkend boven de overige bebouwing uit en toont hij zich even later in zijn volle glorie.
Stadspoort
Nog steeds de grachten volgend kom ik even later langs de Lievelderpoort. Het is een van de drie oude stadspoorten van Groenlo. Op het informatiepaneel lees ik dat de stad tijdens de belegering van 1627 zo’n 800 inwoners telde en 1350 soldaten in Spaanse dienst binnen de poorten had.
Compleet
Dan is na drie kilometer het wandelrondje langs het grachtenstelsel compleet. De verbindingsroute brengt me terug naar de Marhulzenwandeling. Even later komt ook de Groenlose Slinge weer in zicht en daarmee het eindpunt van deze mooie gecombineerde rondwandeling.