Driekwart eeuw leem afgraven heeft in de buurt van Groenlo een fraai stukje natuur opgeleverd. Waar vroeger de Groenlose steenfabriek zijn leem en klei uit de grond haalde, vinden we nu het Natuurpad de Leemputten. Over smalle wandelpaadjes loop je langs waterplassen, natte weilanden en door stukjes bos.
Gele markeringen
Wie het dertig hectare grote natuurgebied wil bezoeken, kan voor het drie kilometer lange Natuurpad kiezen. Eigenaar Staatsbosbeheer heeft dit hier voor wandelaars uitgezet. Gele markeringen wijzen de weg en informatieborden zorgen voor uitleg.
Gegraaf
Het in omvang vrij bescheiden gebied is ontstaan door winning van leem en klei. Sinds het einde van de negentiende eeuw, tot het moment dat de fabriek in 1975 sloot, gebruikte de Groenlose steenfabriek leem uit dit gebied. Door al het gegraaf zijn waterplassen, geulen en laag gelegen weilanden ontstaan. De machines zijn verdwenen en nu kun je er een mooie wandeling maken.
Vlonderpad
Ik wandel over een smal vlonderpad langs de rand van een laag gelegen weiland. In de tijd dat hier de leem werd weggehaald was het verplicht de groeve daarna weer op te vullen. Zo te zien heeft men destijds genoegen genomen met een iets lager niveau. Nu hebben we er natte weilanden aan overgehouden, met een geheel eigen begroeiing.
Het bos in
Na een paar honderd meter zandweg slaat de route af het bos in en daalt het pad weer. Ook hier is duidelijk gegraven. Aan weerszijden van het pad zie ik met water gevulde gaten tussen de bomen. Op het informatiebord lees ik dat hier smalle ondiepe geulen zijn gegraven, waar klei uit is gehaald.
Waterplassen
Maar het gebied kent ook enkele grotere open waterplassen. De tweede helft van de wandeling bezoek je deze met water volgelopen groeves. Ze zijn een geliefde verblijfplaats van watervogels. Dat ook andere vogels zich hier thuis voelen, is wel gebleken uit een telling van broedvogels: ruim 50 soorten per jaar staan genoteerd.