Zelhem

Lengte: 9,5 km

Zandroute, wandeling bij Zelhem

De 9,5 kilometers tellende Zandroute bestaat uit drie delen. Eerst voert de wandelroute door het redelijk open landschap ten noorden van Zelhem. Het tweede deel loopt door de bossen van natuurgebied ’t Zand. De terugweg gaat in rechte lijn langs een voormalige spoortracé.

Zelhem

Het start- en eindpunt van deze wandeling is het Achterhoekse dorpje Zelhem. De wandelaar kan de route beginnen bij TOP Zelhem, in het centrum van het ruim 11.000 inwoners tellende dorp. De eerste wandelkilometer leert dat in de buurt van het begin- en eindpunt voldoende horeca-gelegenheden zijn om na de wandeling neer te strijken.

Overstekende koeien

Nadat ik de rondweg om Zelhem ben overgestoken, bepalen smalle asfaltweggetjes het karakter van dit deel van de wandeling. Het landschap is hier, zeker voor Achterhoekse begrippen, redelijk open. Rechts van de weg kraait de haan, links waggelen ganzen over het erf, en voor mij word ik gewaarschuwd voor overstekende koeien. Met het oversteken van de rondweg ben je duidelijk op het platteland beland.

Landgoed ’t Zand

Dan stopt het asfalt. Een brede zandweg brengt me richting landgoed ’t Zand. Aan de rand van het bosgebied houden twee langharige runderen de wacht, op een veldje van Staatsbosbeheer. De wandeling gaat verder door de bossen van ’t Zand. Borden maken duidelijk dat het hier om particulier bezit gaat, en dat wandelaars welkom zijn.

Oude spoorlijn

Als ik het bos verlaat maakt een kaarsrecht pad duidelijk waar eens de spoorlijn liep. Behalve een kleine verhoging in het landschap is van deze spoorlijn niets meer over. Opmerkelijk is wel dat de smalle verhoogde strook tot ver in het dorp nog duidelijk te onderscheiden is. Het einde van de strook is tevens het einde van de wandeling: ik ben gearriveerd op het Stationsplein.

Bekijk alle foto’s van deze wandeling: