De 10 kilometer lange Varsselroute staat voor een groot deel in het teken van Landgoed Zelle. Het 350 hectare metende landgoed is nog steeds particulier bezit. En de eigenaar, de familie Van Dorth tot Medler, woont er nog steeds, in het adellijke landhuis Huize ’t Zelle.
Met de tijd mee
Het landgoed is een goed voorbeeld van een modern particulier landgoed. Om inkomsten voor onderhoud van landgoed en landhuis te blijven houden, heeft de eigenaar het gebruik van het landgoed in de loop der decennia sterk aangepast.
Golfbaan
Zo staan er momenteel, verspreid over het landgoed, meerdere percelen als vakantiewoning te huur. Al in de jaren vijftig is de familie begonnen met deze verhuur. Een tweede voorbeeld is de aanleg van een uitgebreide golfbaan op het landgoed.
Theetuin
De parkeerplaats van deze golfbaan is voor mij het startpunt van de wandelroute. Het begin van de Varsselroute volgt het Pieterpad, richting Vorden. Ik loop langs de rand van het 350 inwoners tellende buurtschap Varssel. Het buurthuis heeft ook een uitnodigende theetuin: een mooie plek voor een bezoekje na afloop van de wandeling.
Landhuis ’t Zelle
Over een stille asfaltweg gaat het richting het landhuis ’t Zelle. Wie het landhuis in zijn volle glorie wil zien, moet wel even van de route afwijken, maar deze extra meters zijn de moeite waard.
Zandweg
Ik wandel verder, terwijl de bestrating weer plaats maakt voor een zandweg, met de toepasselijke naam Bosweg. Op de kruising sla ik af en volg een tijdje de oude weg tussen Ruurlo en Zelhem. Ook deze is nog steeds onverhard.
Bloementuin
Als het eindpunt van de wandeling alweer in zicht komt nodigt een bord aan de kant van de weg mij uit een kijkje te nemen in een bloementuin. Een uitnodiging die ik graag van de gastvrije eigenaar aanneem. Helaas wandel ik deze route toch iets te laat in het seizoen, want vrijwel alles is begin september uitgebloeid. Maar de tuin is een goed excuus om volgend jaar vroeger in de zomer nog eens terug te komen.