Brunsveldwal Slangenburg

Doetinchem

Lengte: 8,5 km

Wandeling Brunsveldwal Slangenburg

Van de Brunsveldse wal is eigenlijk niets meer te zien, maar het bezoek aan het Brunsveld zelf is een wandeling meer dan waard. De 8,5 kilometer lange Brunsveldwalwandeling gaat naar het meest noordelijke deel van Landgoed Slangenburg. Minder parkachtig, maar niet minder mooi.

Keuzes

Vanaf Kasteel Slangenburg vertrekken meerdere routes. Van verschillende lengtes en met verschillende delen van het landgoed als bestemming. Parkeren kan op de ruime parkeerplaats naast het kasteel en de koffie staat klaar in het oude koetshuis. 

Sterrenbos

De gemarkeerde Brunsveldwalwandeling begint met een stukje door het Sterrenbos. Een oud bos, met veel hoge beuken. Het rabattenstelsel (geulen en ophogingen om bomen droog te houden) is hier aangelegd in de vorm van een ster. Als je goed kijkt is dit nog te zien.

Trapezium

Ik laat het Sterrenbos achter me en wandel verder over een rechte, met statige hoge beuken omzoomde laan. Het is een van de vele lanen die op het landgoed zijn aangelegd. Bijzonder is dat het lanenstelsel niet rechthoekig is aangelegd, maar in de vorm van een trapezium. Dat is – als je er op let – te zien bij de kruising met de volgende laan: de hoek is net niet haaks.

Bos

Dan slaat de route af, het bos in. Ik wandel verder over een smal, licht slingerend bospad. Een ree steekt over, vogels zingen voorzichtig hun eerste lentelied. Zelf steek ik de IJzervoordseweg over en wandel verder, nu op de grens van bos en akkers.

Beroemd hout

Hoge stapels op maat gezaagde boomstammen rusten langs de brede zandweg. Houtwinning is ook een functie van het huidige Landgoed Slangenburg. Volgens eigenaar Staatsbosbeheer is Slangenburg zelfs beroemd om de goede kwaliteit van zijn eikenhout.

Ruige akkers

Hoe verder van het kasteel, hoe minder parkachtig het wordt. De zandweg is recht als een kasteellaan, maar het bos heb ik achter me gelaten. Ik wandel tussen ruige akkers en langs brede sloten.

Brunsveld

Aan de Brunsveldweg ligt de oude boerderij Brunsveld. In 1921 op het landgoed gebouwd, is het nu een stilteplek en omgedoopt tot ‘The place to Be’. Je kunt er terecht voor retraites, workshops, trainingen en andere bijeenkomsten.

Brunsveldse wal

Van de Brunsveldse wal helaas geen duidelijke sporen meer.  Maar eens was het Brunsveld omgeven door een aarden wal. Het gebied lag van nature hoger en was daardoor droger dan de omgeving. Hierdoor was het geschikt voor landbouw. Er kwam een sloot omheen – en de aarde hieruit werd een wal om het Brunsveld heen. Zo ontstond de Brunsveldse wal.

Vleermuizen

Munitie ligt er niet meer in de oude bunker, die enigszins verscholen langs het pad ligt. De voormalige munitiebunker is nu een mooie verblijfplaats voor vleermuizen. Die overwinteren hier in alle rust. Nog maar één keer per jaar gaat de deur open. Dat is om de gevleugelde zoogdiertjes te kunnen tellen.

Open plek

Een uitnodigende picknicktafel, een boom die ’s zomers schaduw geeft en een – niet aangesloten – waterpomp. Halverwege de wandeling een prachtige plek om een pauze te pakken.

Het valt me op hoe stil het hier is. Vanaf de parkeerplaats bij het kasteel vertrekken heel wat wandelaars, maar blijkbaar gaat ieder zijn of haar eigen kant op.

Nieuw bos

Nog maar een paar jaar oud is het stuk bos waar het pad nu doorheen loopt. Eigenlijk nog geen bos, maar boompjes van nog maar een goede meter hoog. Het nieuwe bos is onderdeel van de ambitie van Staatsbosbeheer om in 10 jaar tijd ons land met 5.000 hectare bos te verrijken.

Bedankt

Even later alweer een mooi gebaar van Staatsbosbeheer. ‘Met deze bank bedankt Staatsbosbeheer iedereen die zich inzet voor Landgoed Slangenburg’, staat op het bankje langs de kant van het wandelpad te lezen.

Kasteellaan

Het gaat weer terug over de Brunsveldweg, waar even later de Kasteellaan op uit komt. Helemaal aan het begin van de 1,5 kilometer centrale laan sta ik hier. Aan het einde van de kaarsrechte weg de statige entree van Kasteel Slangenburg.

Niet rechtstreeks

Ik volg de Kasteellaan een eindje, maar de wandelroute gaat niet rechtstreeks terug naar het kasteel. De route volgt een korte omweg. Het gaat nog over een andere kasteellaan – een fraaie met oude beuken omzoomde zandweg, langs een open plek met ven en door een stukje van het Slangenburgse bos.

Meer dan waard

En dan komt het kasteel weer in zicht – ditmaal in volle glorie. En hiermee ook het einde van deze mooie wandeling naar een wat minder bekend deel van Landgoed Slangenburg. Dat het bezoeken meer dan waard is.

Bekijk alle foto’s van deze wandeling:

START WANDELING

De wandeling Brunsveldwalwandeling over Landgoed Slangenburg begint net buiten Doetinchem. Parkeer op het parkeerterrein bij kasteel Slangenburg, Kasteellaan, 7004 JK Doetinchem.

ROUTEBESCHRIJVING

De wandeling is gemarkeerd met oranje pijlen. Meer informatie over de wandeling en over Slangenburg op de site van Staatsbosbeheer.

GPX-TRACK

Download mijn GPS-track Brunsveldwalwandeling.

Al 109 wandelingen in Oost-Nederland