Doetinchem

Lengte: 9 km

ANWB-wandeling Kruisbergse Bossen: een mooie boswandeling 

De ANWB-wandeling Kruisbergse Bossen bij Doetinchem is een echte boswandeling. Slingerende bospaadjes spelen de hoofdrol en de 9 kilometer lange route is afwisselend genoeg om interessant te blijven.

Mooie wandeling

Ik loop de wandeling daags nadat de ANWB deze in zijn e-mailnieuwsbrief heeft getipt als ‘mooie herfstwandeling’. Het heeft vandaag niet tot drukte op de route geleid. Ongetwijfeld zal dit ook door het regenachtige weer komen. In ieder geval deel ik deel de wandelpaden deze herfstdag alleen met enkele wandelaars met hond. Zij slaan geen dag over.

Landgoed Hagen

Via een met hoge linden omzoomde laan loop ik Landgoed Hagen op. Dit voormalige landgoed is in beheer van Natuurmonumenten. Samen met enkele andere beboste gebieden staat het bekend als de Kruisbergse Bossen.

Herfst in het bos

Ik wandel hier eind oktober. Het is duidelijk dat de herfst het bos aan het veroveren is. Bladeren beginnen hun groen te verliezen, waardoor de gele, oranje en bruine tinten langzaam zichtbaar worden.

Een paar Amerikaanse eiken die ik passeer hebben blijkbaar zin in de herfst: ze zijn al vrijwel geheel in herfsttooi gehuld. En het duurt niet lang tot ik de eerste paddenstoelen ontdek. Ja, het is echt herfst in het bos. Het druilerige en sombere weer past hier eigenlijk ook wel weer wel goed bij.

Breukinkheide

Landgoed Hagen gaat na een paar kilometers naadloos over in natuurgebied Breukinkheide, ook in beheer van Natuurmonumenten. Anders dan de naam misschien doet vermoeden, blijkt ook dit een echt bosgebied te zijn.

Rivierduinen

Het bospad begint duidelijk te stijgen. Dit moeten de rivierduinen zijn waar de routebeschrijving me op wijst. Deze tot 10 meter hoge heuvels zijn hier in de laatste ijstijd ontstaan door opgestoven zand van de drooggevallen rivierbedding van de Oude IJssel. Van die rivier is op deze plek verder niets meer te merken, ook hier heeft het bos het landschap ingenomen.

Buurtschap Langerak

Halverwege de route verlaat ik het bos. Ik wandel verder over een smalle asfaltweg, door het stille buitengebied van Doetinchem. De wandeling volgt nu de rand van de Kruisbergse Bossen. Ik wandel langs buurtschap Langerak, dat tegen de Kruisbergse Bossen aan ligt. De routebeschrijving van de ANWB vertelt me dat de ijzergieterij van Langerak één van de oudste nog werkende van ons land is.

Variatie

Vanaf hier blijft de route zo’n beetje de rand van het Kruisbergse Bos volgen. Langs weiden en akkers wandel ik verder en de wisselende uitzichten zorgen voor variatie tijdens de laatste wandel-kilometers. Zo nader ik de rand van de bebouwing van Doetinchem en tevens het eindpunt van een mooie herfstwandeling.

Bekijk alle foto’s van deze wandeling: