Vorden

Lengte: 15,5 km

Grote Veldroute

Over de zandpaden van het Grote Veld

Met acht kastelen is het 7500 inwoners tellende Vorden één van de meest kastelenrijke plaatsen van ons land. De 15,5 kilometer lange Grote Veldroute, die net buiten Vorden begint, is echter geen kastelenwandeling. De wandelroute gaat voornamelijk door natuurgebied het Grote Veld. En als extraatje ook langs één kasteel.

De Wildenborch

Dat kasteel is De Wildenborch en wordt al snel na het startpunt aangedaan. Het is nog steeds particulier bezit. Er woont één van de nazaten van de bekende Achterhoekse dichter Staring, die hier zelf ook een groot deel van zijn leven doorbracht.

Zandwegen

Al weken lang is er geen regen gevallen in Nederland en dat merk ik goed als ik even later over een gortdroge zandweg wandel. Veel onverharde wegen in dit gebied zijn (om de rust te bewaren) afgesloten voor gemotoriseerd verkeer, maar een doorsnee personenauto zal de rit door dit mulle zand denk ik ook niet redden.

Grote Veld

Het ruim vierhonderd hectare tellende Grote Veld, waar ik nu wandel, is in beheer van Natuurmonumenten. Hoewel de naam iets anders suggereert, bestaat het gebied voornamelijk uit bos. Nog steeds domineren hier de verschillende soorten naaldbomen die een eeuw geleden voor het eerst zijn geplant.

Afwisseling

Toch is de wandeling door dit gebied niet saai. Ook al zijn de zandwegen soms recht en lang, het terrein kent de nodige natuurlijke afwisseling. Ook doet eigenaar Natuurmonumenten hier zijn best her en der variatie aan te brengen.

Bekijk alle foto’s van deze wandeling: