Ruurlo

Lengte: 21 km

Boswachterij Ruurlo

Door de bossen van Ruurlo kun je uren wandelen. De 21 kilometer lange wandelroute Boswachterij Ruurlo bewijst dit letterlijk. Boswachter Thea van der Veen stelde deze wandeling samen uit enkele kortere vaste wandelroutes.

Laarzenpad

De wandeling begint met een gedeelte van het Laarzenpad. Hier gaat het door het natste gedeelte van de bossen rond Ruurlo. Na een kronkelend pad langs de bosrand wordt de grond eerst verend en later drassig onder m’n voeten. Ik ben aangekomen in de Formerhoek, waar vroeger veen werd gestoken voor de kachels van het kasteel in de buurt. Een stil ven is overgebleven. Twee reeën wandelen, aan de andere kant van dit natte gebied, kalm langs het water. Ook ik besluit verder te wandelen.

Molenbult

Midden in het bos, op de Molenbult, stond tot 1830 een graanmolen. In de tijd dat de wieken nog draaiden was het hier nog heideveld rondom. Even verderop wil Staatsbosbeheer een bescheiden perceel heide behouden. Wandelaars worden uitgenodigd jonge boompjes uit de grond te trekken, om dichtgroeien te voorkomen.

Huize Ruurlo

Over een smal asfaltweggetje zet de wandeling koers richting het dorp Ruurlo. De Baakse Beek komt in zicht. In de nabijheid van Huize Ruurlo verbreedt de beek zich tot vijver. In de uitgestrekte kasteeltuin, waar de route nu doorheen voert, staan grote solitaire bomen statig in het gras.

Meeneroute

Wie genoeg gewandeld heeft kan nu terug naar het startpunt lopen. Wie de volle 21 kilometer wil wandelen kan nog een gedeelte van de ANWB Meeneroute aan de wandeling knopen.

Bekijk alle foto’s van deze wandeling: