Veldhoek (bij Ruurlo)

Lengte: 8 km

Veldhoekroute: wandelen door buitengebied en ’t Zand

Een fraaie rondwandeling door het buitengebied van Veldhoek. Eerst wandel je over stille, slingerende weggetjes langs mooie historische gebouwen en oude boerderijen. Daarna bezoek je het uitgestrekte bosgebied bij het buurtschap, dat dankzij Normaal een beetje landelijke bekendheid kreeg.

De Veldhoek

Eetcafé de Veldhoek is startpunt van de 8 kilometer lange gemarkeerde wandeling. Hier kun je niet alleen de auto parkeren, maar ook na (of voor) de wandeling binnen of buiten een consumptie gebruiken.

Wandelen en fietsen

Maar de Veldhoek biedt nog meer: het is ook het begin van de 9 kilometer lange wandeling Elzeboomroute – en fietsers kunnen hier een fietsroute aanvangen die Ruurlo en Zelhem aandoet.

Het buitengebied in

Bij de start stuurt de groene voetstap van de routemarkering me meteen een brede zandweg in. Ik laat buurtschap Veldhoek en het asfalt achter me – en wandel langs groene weiden het buitengebied in. Twee nieuwgierige hobbyvarkens komen even kijken wie er nu weer langsloopt, boven het weiland erachter heeft een biddende torenvalk alleen aandacht voor wat er onder hem rondscharrelt.

Veengoot

De doorgaande weg tussen Ruurlo en Doetinchem moet even worden overgestoken – en even later het riviertje de Veengoot. Het is een van de vele beken en rivieren in de Achterhoek die het regenwater afvoeren richting de IJssel.

Voorjaarskleuren

Het gaat verder over een stille, slingerende landweg – langs weilanden, akkers en boerderijen. De lente is los aan het komen. Langs de weg tonen kers en sleedoorn hun voorjaarskleuren. Bloeiend speenkruid en dovenetel vrolijken de bermen op.

Lente te koop

Even verderop is het lenteleven zelfs te koop. Op een kar langs de weg kun je kiezen uit bijvoorbeeld havikskruid, vlinderstruik, judaspenning, smeerwortel, ganzerik, blauwe druif en morgenster. Want ‘nieuw lenteleven maakt altijd blij’, licht de verkoper toe.

Kinderkens

Ik passeer de oude basisschool. Nu staat deze leeg, maar de twee gevelstenen met de inscripties ‘School met de Bijbel’ en ‘Laat de kinderkens tot mij komen’ maken het verleden van het fraaie oude gebouw duidelijk.

Boskapel

Ook de Boskapel waar de route even later langskomt heeft een verleden als school. Deze uit 1843 stammende school is al in 1885 omgevormd tot kapel. In 2003 is er de laatste dienst gehouden en tegenwoordig is het gebouw in gebruik als woonhuis.

Het Loo

Dan stopt de bestrating en gaat het verder over een brede zandweg. En langs Het Loo. Niet het paleis, maar een vakantiewoning op vakantiepark ’t Sikkeler.

Even later komt riviertje de Veengoot voor de tweede maal in zicht. Op deze plek komen Veengoot en Van Heeckerenbeek samen. Twee stuwen zorgen ervoor dat de ontmoeting gecontroleerd verloopt.

Oude Zelhemseweg

Ik laat het water achter me en volg de Oude Zelhemseweg. Nog steeds is deze vroegere hoofdweg naar Zelhem een zandweg. Ik wandel langs weilanden, akkers en bos – en het is stil hier op de oude verbindingsweg richting Doetinchem.

’t Zand

Het gaat richting ’t Zand. Ook bekend als het Hengelse Zand – en onder deze naam landelijk beroemd geworden door het liedje Oerend Hard van Normaal. Maar… ‘Naar de motorcross op het Hengelse Zand’ – zoals Normaal zong – is wel verleden tijd. Tot 1989 is er gecrost op ’t Zand. Een nieuwe eigenaar trok de toestemming in.

Mooi wandelen

Het is mooi wandelen over de zandpaden en door de bossen hier. Ik groet twee andere wandelaars. De voorjaarszon beschijnt het ontluikende groen en ons. Een haas rent door het veld en even later bewonder ik een forse slijmzwam die zijn stek op een dode boom heeft gevonden.

Vijfsprong

Op de vijfsprong kiest de route wederom de Oude Zelhemseweg en is het niet ver meer naar het eindpunt van de rondwandeling. Ik passeer een paar veldjes van het natuurkampeerterrein van Landgoed Het Zand. Op dit moment niet meer dan lege weilandjes – ook stroomaansluitingen en andere luxe ontbreken. Het is kamperen in de pure natuur.

Vreemde eend

De laatste paar honderd meters gaan over de oever van een smalle sloot. Een paartje fraai gekleurde Mandarijneenden dobbert er rustig rond. Het is een gewilde sierwatervogel, die ook wel eens ontsnapt. Gelukkig voor de vogelsoort kan deze in onze streken goed overleven en zich ook voortplanten.

Speeltuin

Zo nader ik weer het eindpunt van deze fraaie rondwandeling: Eetcafé de Veldhoek, waar de koffie en het gebak klaar staan. En wie 8 kilometer aan de korte kant vindt, kan de overtollige energie hier nog kwijt in de speeltuin.

Bekijk alle foto’s van deze wandeling: