Ruurlo

Lengte: 6 km

Laarzenpad Ruurlo

Boswachterij Ruurlo ligt centraal in de Achterhoek. Het meer dan vijfhonderd hectare tellende gebied was ooit onderdeel van het landgoed Ruurlo en het eigendom van de adellijke familie van Heeckeren. Sinds 1976 bezit Staatsbosbeheer het gebied en daarmee is het een beetje van ons allemaal. Het 6 kilometer lange Laarzenpad voert door de nattere gedeelten van de boswachterij.

Natuur op gang

Als ik de route half april loop is de natuur alweer goed op gang. Ik wandel langs groepen bosanemonen, paarse dovenetels en pinksterbloemen. Een bijna opgedroogde greppel is veroverd door prachtig geel bloeiende dotterbloemen.

Grote Former

Het Laarzenpad voert rechtstreeks naar het ven de Grote Former. Het is het overblijfsel van turfwinning door de bewoners van het kasteel Ruurlo. Staatsbosbeheer heeft het ven in 1997 uitgebaggerd en nu mag de natuur hier zijn gang gaan. Aan dit deel van de wandeling heeft het Laarzenpad ongetwijfeld zijn naam te danken. De route doorkruist hier natte gedeelten prachtige natuur. Uitgedroogde sporen tonen aan dat het pad hier modderig kan zijn.

Velden, akker en weilanden

De gele markeringen, die de wandelaar hier de weg wijzen, voeren me met een grote boog om het water heen. Ik wandel weer door het bos terug richting het begin- en eindpunt van deze route. Het Laarzenpad duikt geen moment diep het bos in. Ook hier blijf ik dicht langs de randen van het bos wandelen. Het voordeel is dat je als wandelaar vaak op mooie uitzichten over velden, akkers en weilanden wordt getrakteerd.

Kasteel Ruurlo

Wie na zes kilometer nog niet is uitgewandeld kan op de parkeerplaats bij het eindpunt nog één van de twee andere korte wandelingen kiezen, die hier beginnen en eindigen. Of je kunt een bezoekje brengen aan het kasteel Ruurlo, het doolhof of de pannenkoekenboerderij met terras.

Bekijk alle foto’s van deze wandeling: