Ruurlo

Lengte: 5,5 km

Kasteelwandeling Kasteel Ruurlo: langs bos, beek en oude boerderijen

Een kasteel, een doolhof, kabouters; het lijkt een sprookje, maar je komt het allemaal tegen tijdens de Kasteelwandeling Ruurlo. Maar ook gaat het door het bos van Boswachterij Ruurlo, langs de Baakse Beek en passeer je een paar mooie oude boerderijen.

De Heikamp

Het is gezellig druk rondom het startpunt, Restaurant De Heikamp. In en om de tot restaurant omgebouwde boerderij kun je ‘prijswinnende pannenkoeken’ eten, op het terras zitten, in bomen klimmen of bijvoorbeeld de auto parkeren voor de 5,5 kilometer lange Kasteelwandeling Ruurlo.

Routepaaltje?

In het woud van alle activiteit is het even zoeken naar het eerste routepaaltje. Maar aan de rand van het klimbos stuurt een paaltje met groene voetstap me dan toch duidelijk het bos in.

Kabouter

Ik volg een mooi, slingerend bospad, tussen voornamelijk naaldbomen door. Achter me doven de enthousiaste en soms angstige kreten uit het klimbos langzaam uit.
Dan wil een kabouter mij het verkeerde pad insturen. Het is een wegwijzer van het kabouterpad, dat hier voor de jongste wandelaars is aangelegd.

Doolhof Ruurlo

Het verkeerde pad inlopen zal je zeker overkomen in het Doolhof van Ruurlo, waar ik even later langsloop. Tussen hoge beukenhagen door kun je er dwalen en verdwalen – maar ook het centrale uitkijkplatform bereiken. Het Ruurlose doolhof is het grootste doolhof van ons land en het grootste heggendoolhof van Europa.

Boswachterij Ruurlo

Ik laat het doolhof achter me en dwaal verder door het bos van Boswachterij Ruurlo. Ooit was het gebied waar ik nu wandel onderdeel van het landgoed dat bij Kasteel Ruurlo hoorde. Nu is het 500 hectare grote natuurgebied in beheer van Staatsbosbeheer.

Hongerige bosbewoners

Het bospad maakt plaats voor een brede zandweg. Ik loop langs een veld met honderden peuterboompjes. Groene kunststoffen kokers beschermen het jonge hout tegen hongerige bosbewoners.

Huismussen

Dan pakt de route een stukje verharde weg. De smalle landweg gaat langs groene weiden en mooie oude boerderijen. Ik groet twee fietsers die langzaam door het mooie kampenlandschap slingeren. Een groep koolmezen vliegt onrustig heen en weer, terwijl drie huismussen even rust nemen bovenop de heg.

Langs de Baakse Beek

Zo nader ik de Baakse Beek. Vanuit Winterswijk voert deze het Achterhoekse regenwater af richting de IJssel. De rondwandeling volgt de beek, richting het kasteel. Het gaat verder over een smal wandelpad langs het water en langs uitbundig met klimop begroeide bomen.

Kasteel Ruurlo in zicht

Dan komt Kasteel Ruurlo steeds duidelijker in zicht. Het fraaie met slotgracht omgeven kasteel kent een lange historie. Voor het eerst vermeld in 1326, is het vanaf de 15de eeuw lang in handen geweest van de adellijke familie Van Heeckeren.

Museum MORE

Recenter heeft het lange tijd gediend als gemeentehuis van Ruurlo. Waarmee Ruurlo toch wel een van de mooiere gemeentehuizen van Nederland moet hebben gehad.
Tegenwoordig biedt het onderdak aan modern realistische kunst. Het is de tweede vestiging van Museum MORE in de Achterhoek.

Rode luiken

Dan steekt de route opnieuw de Baakse Beek over en gaat het verder over een mooie, rechte laan, richting een boerderij met opvallende rode luiken. De rode luiken, met een witte en vervolgens groene rand, zijn volgens de stijl van het landgoed rond het kasteel.

Door het bos

Vanaf boerderij Klein Wiltink blijkt het niet ver meer te zijn naar de voormalige boerderij De Heikamp, het eindpunt van deze fraaie en afwisselende wandeling. En lopend door het bos is het een mooie weg ernaar toe.

Bekijk alle foto’s van deze wandeling: