Hoenderloo

Lengte: 6 km

Wandelroute Varenna bij Hoenderloo

Er is hard gewerkt in het Varenna-bos op de Veluwe bij Hoenderloo. Dikke kale boomstammen en hoge stapels hout liggen naast het bospad. Ik sta aan het begin van de 6 kilometer lange Wandelroute Varenna, uitgezet door Staatsbosbeheer.

Krijsende kraaien

Op deze vroege maandagochtend in november is het hier stil en verlaten. De bezoekersparkeerplaats is leeg. Als ik mijn eerste stappen zet vliegen wat kraaien krijsend weg. Alsof ze het bos willen waarschuwen voor de komst van de eerste wandelaar van deze dag.

Vers gezaagd naaldhout

Een brede zandweg vormt de entree van het bos. Ik wandel langs de hoge stapels boomstammetjes en ruik het vers gezaagde naaldhout. Een waarschuwingsbordje zegt de stapel niet te beklimmen.

Gevarieerder bos

De eigenaar van dit stukje Veluwe, Staatsbosbeheer, legt uit dat er meerdere redenen zijn voor deze houtkap. Veel naaldhout moet worden verwijderd omdat bomen zijn aangetast door de letterzetter. Een kevertje dat fataal kan zijn voor door droogte verzwakte naaldbomen. Maar ook moet het bos worden uitgedund en verjongd.
Al met al wordt het bos door dit onderhoud gevarieerder en aantrekkelijker voor het wild, begrijp ik uit de tekst.

Afwisseling

Gelukkig voor het wild en voor mij als wandelaar, is de afwisseling er nu ook al. Ik wandel langs grillige eiken en statige beuken. De paden zijn breed en soms slingerend. Lichte hoogteverschillen maken het boslandschap nog gevarieerder. Een eenzaam bankje biedt een fraai uitzicht op een lager liggend meer open gedeelte van het bos.

Verleden Varenna

Ik loop langs een smalle rechte boslaan, met aan weerszijden oude hoge beuken. Een mooie herinnering aan het verleden van het gebied.

Het voormalige landgoed is ooit aangekocht als jachtterrein. De eigenaar gaf het de naam Varenna, een oud Frans woord voor ‘gebied voor besloten jacht’. Na de realisatie van wildviaduct Woeste Hoeve, dat tegen het gebied aan ligt, is het landgoed door de overheid aangekocht. Staatsbosbeheer is daarom de nieuwe beheerder. Het stuk Veluwse bos is nu bestemd als rustgebied voor wild dat het ecoduct oversteekt.

Stil en verlaten

Het vakantiepark aan de rand van het bos ligt er net zo stil en verlaten bij als de rest van het bos. Ik wandel langs tientallen stacaravans. Ik kan me voorstellen dat je hier graag in de weekenden verblijft.

Novemberzon

Als het eindpunt van de rondwandeling alweer nadert, verandert het bos weer van karakter. Ik sla een pad in tussen diepgroene Hemlocksparren door. De lage novemberzon wordt prachtig gefilterd door het groen.

Bekijk alle foto’s van deze wandeling: