Hoenderloo

Lengte: 6,5 km

Wandelroute Schenkenshul

Een prachtige wandeling over de heide en door het bos van Schenkenshul op de Veluwe bij Hoenderloo. Ook op deze mistige ochtend in december. Heidevelden met hier en daar een solitaire boom, een gevarieerd loof- en naaldbos en een licht heuvelachtig landschap, zijn de ingrediënten van de ruim 6 kilometer lange gemarkeerde Wandelroute Schenkenshul.

Mist

“Het is wel mooi met die mist”, roept een vroege fietser. Helemaal mee eens. De mist heeft de horizon uitgegumd – de wereld bestaat even alleen uit heideveld en bos.

Heidevelden en stuifzanden

Zo’n honderd jaar geleden bestond de Veluwe voornamelijk uit heidevelden en stuifzanden, lees ik op een informatiebord. Staatsbosbeheer is hier bezig met herstel van de Schenkenshulse heide. Om te voorkomen dat de heide langzaam in bos verandert, worden jonge boompjes weggehaald. Hier en daar laat de terreineigenaar een boom staan. Dat is niet alleen een mooi gezicht voor de wandelaar, ook vogels worden er blij van.

Plaggenstekerspad

De wandelroute slaat af en loopt even gelijk op met het Plaggenstekerspad, een Klompenpad dat ook vanuit Hoenderloo start. Wie nog meer wil genieten van de omgeving van de Veluwe rond Hoenderloo kan met de Klompenpad 12 kilometer lang zijn of haar hart ophalen.

Krakend dennenhout

Langzaam wordt het landschap minder open om uiteindelijk in bos te veranderen. Ik wandel verder over brede bospaden door het licht heuvelachtige bos.
De grove dennen die hier staan werden ooit aangeplant als productiebos, lees ik op de website van de plaatselijke IVN-afdeling. Het hout werd gebruikt om de gangen van Limburgse mijnen te stutten. Dennenhout begint namelijk hard te kraken voordat het breekt en zo werden mijnwerkers hopelijk op tijd gewaarschuwd bij instorten.

Royaal

Het bos van Schenkenshul is gevarieerd. Ik passeer machtige eiken, statige beuken en ranke berken.
Aan bankjes overigens ook geen gebrek. Eigenaar Staatsbosbeheer heeft de rondwandeling er royaal van voorzien.

Terug

Na enkele kilometers door het bos arriveer ik weer op de heide. De wereld is nog steeds klein, dankzij de mistige ochtend, maar het is hier zo mooi! Ik zwerf verder door het heuvelachtige heidelandschap, over slingerende wandelpaadjes.

Bessenthee

“Voor het slapengaan drinken kabouters een kommetje bessenthee”, lees ik op een kabouterpaaltje langs het pad. Ik loop langs het Kabouterpad Hoenderloo, waar je kabouters kunt spotten. Maar het pad is alleen voor kinderen, want grote mensen geloven niet in kabouters en dan zie je ze ook niet.

Bekijk alle foto’s van deze wandeling: