Rheden

Lengte: 5,5 km

Wandelroute naar de Posbank Veluwezoom

Het is misschien wel het beroemdste heideveld van Nederland: de Posbank op de Veluwezoom bij Rheden. Natuurmonumenten heeft er een mooie rondwandeling uitgezet. Volg de paarse pijlen over de paarse heide.

Bezoekerscentrum

De 5,5 kilometer lange gemarkeerde rondwandeling kun je op twee plekken beginnen. De meest handige is het Bezoekerscentrum Veluwezoom bij Rheden. Maar je kunt eventueel ook verderop starten, vanaf de parkeerplaats op de Posbank.

Wild

De wandeling begint met een bezoekje aan het Bezoekerscentrum. Want, vanaf de start loopt de route dwars door het gebouw. Hier kun je vragen stellen aan de boswachter, een mooi natuurboek aanschaffen of bijvoorbeeld opgezette exemplaren bewonderen van wild dat op de Veluwezoom leeft.

Kiezen

Maar liefst vier verschillende wandelroutes kun je hier beginnen. Je kunt kiezen uit een rondje van 2, 4, 5 of 9 kilometer. Hierbij gaat de wandelroute Veluwezoom-Posbank richting de heidevelden. De route is gemarkeerd met (toeval of niet?) heide-paarse pijlen.

Ruige akkers

Maar eerst wandel ik langs ruige akkers, met uitzicht op het heuvelachtige boslandschap. Ik passeer springzaad dat op springen staat en lees dat Natuurmonumenten hier de Japanse duizendknoop heeft aangepakt. Het is een beruchte intensieve exoot die de inheemse beplanting verdringt. En dat wil de terreineigenaar natuurlijk niet in dit natuurgebied.

Trouwen

Ik passeer het statige Koetshuis Heuven. Gebouwd in 1861 is het oude koetshuis nog steeds in particuliere handen. De koetsen zijn weg, maar de ruimtes worden nu gebruikt voor particuliere en zakelijke bijeenkomsten. Je kunt er trouwen, maar ook een vergadering met na afloop een barbecue houden.

Landgoed Heuven

Dan duikt de route het bos in. Over een mooi breed wandelpad loop ik verder, onder hoge beuken en eiken. Het gaat over Landgoed Heuven, een van de vele landgoederen op de Veluwezoom. In de 14de eeuw voor het eerst genoemd, als het ‘goet ter Hoeve’. Nu is het deels eigendom van Natuurmonumenten en deels nog particulier bezit.

Populair

Twee geiten liggen relaxed in de schaduw tegen het hek, de wandelaars die passeren observerend. En dat zijn er heel wat op een mooie zomerse dag. Want denk niet dat je in dit populaire wandelgebied en nog dichtbij het bezoekerscentrum snel alleen zult wandelen.

Heide

Maar dan – na een goede kilometer wandelen – ontvouwt zich de heide. Deze staat vandaag ook nog eens in bloei: dus met paars bedekte heuvels zover als het oog reikt.
Het pad begint te stijgen – en de uitzichten worden mooier en mooier.

Uitzichtpunt

Ik kom aan bij het eerste uitzichtpunt van de rondwandeling. Voorzien van de nodige bankjes, voor wie even van het uitzicht wil genieten – of even wil bijkomen van de klim.
Je zou het niet denken, maar het uitzichtpunt is ook per rolstoel bereikbaar. Vanaf de verharde weg loopt een speciaal hiervoor aangelegd ‘zigzagpad’ naar boven.

Posbank

De wandeling zet koers richting de Posbank. Officieel is de Posbank de naam van de monumentale bank die er sinds 1918 staat. Maar vaak wordt met de Posbank het heuvelachtige heidegebied bedoeld waar de wandeling door loopt. En om compleet te zijn: officieel heet dit gebied dan weer Herikhuizerveld. Maar – what’s in a name – indrukwekkend is het hier in ieder geval.

Hoogste punt

Met zijn 90 meter is de Posbank het hoogste punt van de wandeling. Vanaf hier heb je het meest grootse uitzicht over de heideheuvels – en daarom niet zo gek dat juist op deze plek de monumentale bank ter ere van het jubileum van de voorzitter van de ANWB werd geplaatst. Zijn achternaam was Pos.

Verlengen

Ook de Posbank is begin- en eindpunt van enkele gemarkeerde wandelroutes. Vanaf dit punt kun je je wandeling dus makkelijk verlengen door er nog een rondje aan vast te knopen.
En ook kun je hier een korte of langere pauze nemen, op een van de bankjes of op het terras van Paviljoen De Postbank.

IJstijd

Ook de terugtocht gaat door de heidevelden en over de heuvels. Heuvels die we te danken hebben aan de voorlaatste ijstijd. Het landijs schoof vanuit het noorden als een bulldozer de grond voor zich uit. Toen het ijs zich terugtrok bleef deze heuvelrug achter.

Grazers

Niet iedereen die hier rondloopt heeft een vrije dag vandaag. In de verte is een kudde pony’s druk bezig de heide vrij te houden van begroeiing. Noodzakelijk voor het behoud van de heidevelden. Want zonder begrazing zouden grassen en struiken de heide snel verdringen. Maar dankzij de grote grazers kunnen we dus ook in de toekomst genieten van de bijzondere heidevelden bij de Posbank.

Bekijk alle foto’s van deze wandeling: