Rheden

Lengte: 7 km

Wandelroute Posbank Carolinahoeve Veluwezoom

Sprookjesachtig mooi. Zo toont zich de 7 kilometer lange Wandelroute Posbank-Carolinahoeve op deze winterse ochtend. Het gedempte decemberlicht, de laatste resten grondmist, ze geven alles een haast magische sfeer; de heide, het bos, de Koningsweg, de panoramische vergezichten over de Veluwezoom.

Bos en heide

Via een smal slingerend zandpaadje stap ik vanaf de parkeerplaats bij de Posbank direct het wandellandschap in. Op zomerse dagen kan het hier druk zijn. Op deze december-ochtend heb ik het wandelpad voor mezelf.
Ik kijk uit over het heuvelachtige heidelandschap van de Veluwezoom. De nevel heeft de horizon vervaagd. Het landschap lijkt eindeloos. Ik wandel langs gevarieerd bos en langs uitgestrekte heidevelden.

Gemarkeerde wandelroutes

De 90 meter hoge Posbank op de Veluwezoom is startpunt van meerdere gemarkeerde wandelroutes. Ze zijn uitgezet door gebiedseigenaar Natuurmonumenten. De wandelroute Posbank-Carolinahoeve is met zijn 7 kilometer de langste van de drie. Halverwege de route kom je langs de Carolinahoeve. Een uitspanning midden het bos, die alleen wandelend of fietsend bereikbaar is.

Koningsweg

Even verder gaat de route het bos in. Ik wandel over slingerende paadjes, door een gevarieerd loofbos. Zo kom ik na enige tijd uit op de Koningsweg: een lange kaarsrechte boslaan tussen twee rijen hoge beuken. Ooit aangelegd als jachtweg, door Koning Stadhouder Willem III. De Veluwe was een favoriet jachtgebied voor hem.

Rustpunt Carolinahoeve

Er lijkt even geen einde te komen aan dit pad tussen de imposante beukenbomen door. Maar zeker honderden beuken later doemt een groen veld in de verte op. Ik ben aangekomen bij de Carolinahoeve. De oorspronkelijke Carolinahoeve is in 1851 gebouwd als pleisterplaats voor handelsreizigers. Een rustpunt is het nog steeds, maar nu voor wandelaars en fietsers.

Windhoos

Ik wandel langs een rij omgewaaide bomen. Een windhoos was in 2019 sterker dan de oude bomen. Natuurmonumenten heeft besloten ze zo te laten liggen, want vogels en andere kleine dieren zijn blij met de beschutting die ze nu bieden.

Beeldbepalende ligging

De Haverkist. Dat is de naam die paardenliefhebber Daan Modderman gaf aan de door hem gerestaureerde boswachterswoning. Nu staat de woning op de monumentenlijst, vanwege de ‘uitermate beeldbepalende ligging in een open plek aan de rand van de Onzalige Bossen’.

Wandelpaadjes

Met een ferme klim kom ik weer aan op de Posbank. Er volgt nog een mooi slot van de rondwandeling, met panoramische vergezichten over de glooiende Veluwezoom. Ik wandel langs geel bloeiende gaspeldoorn en zie in de verte allerlei andere wandelpaadjes die uitnodigen hier vaker te wandelen.

Bekijk alle foto’s van deze wandeling: