Een schitterende herfstwandeling. Deze Natuurmonumenten-wandeling over de Veluwezoom heeft alles in zich om de herfst maximaal te beleven. Gevarieerd oud loofbos, open gedeelten, glooiend landschap, klimmetjes, vergezichten en parkachtige oude laantjes. Het was 9 kilometer lang genieten van de Veluwse natuur in voor mij het mooiste seizoen om in het bos te zijn.
Statige beuken
Na een korte aanloop over het terrein van het Bezoekerscentrum begint de wandeling meteen al prachtig. Ik duik een smal oud laantje in, omzoomd door statige beuken die hun mooiste herfstkleuren tonen. Het is meteen al de herfst op zijn mooist.
Herfsttooi
Ik steek een weiland over en kom uit op een ander mooi bospad. Links van mij een dubbele bomenrij in herfsttooi, aan de rechterhand gevarieerd loofbos. Ik wandel over een vers gevallen tapijt van bladeren in oranje, gele, rode en bruine tinten. Wat is het hier mooi.
Landgoederen
Deze door Natuurmonumenten uitgezette wandeling voert voornamelijk over twee voormalige landgoederen. Lang geleden was dit deel van de Veluwezoom nog particulier bezit. Nu zijn de oude landgoederen in beheer van Natuurmonumenten en kan iedereen van dit fraaie gebied genieten.
Uitgestrekte Veluwe
Het is een indrukwekkend gebied. Dat komt ook zeker door het sterk glooiende landschap. Het betekent af en toe een klimmetje, maar de beloning is groter dan de inspanning: het levert mooie uitzichten over de Veluwe. Dan zie je ook dat het een uitgestrekt gebied is: op sommige punten kijk je kilometers ver weg en lijkt er geen einde te komen aan het indrukwekkende Veluwse landschap.
Parkachtige elementen
Het lijkt erop dat de oorspronkelijke eigenaar van Landgoed Beekhuizen meer heeft uitgepakt dan zijn buurman. In ieder geval doet het landschap halverwege de wandelroute iets parkachtiger aan. Zo stuit ik op een grote bosvijver en versieren vele boogbruggetjes het landschap.
Plant en dier
In de routebeschrijving lees ik dat de vijver rond 1800 was uitgegraven. De vijver wordt gevoed door de Beekhuizense beek, een natuurlijke waterloop door het bos.
Natuurmonumenten heeft besloten enkele parkachtige elementen te behouden, maar de omgeving tegelijkertijd weer aantrekkelijk voor plant en dier te maken. In ieder geval maakt het de wandeling nóg afwisselender.
Beklimming van de Dassenberg
De laatste kilometers van de rondwandeling gaan door een wat opener gebied. Ik wandel over de Herikhuizerweg, een slingerende zandweg met een breed fietspad ernaast.
Dan sla ik af, een smal wandelpad in en begint het even later behoorlijk te stijgen… Na een stevig klimmetjes ben ik aangekomen bij het letterlijke hoogtepunt van de wandeling: de 73 meter hoge Dassenberg. Over de boomtoppen van de Veluwezoom heen kijk ik tientallen kilometers het vlakke Nederland in. Een on-Nederlands uitzicht.
Maar ook geeft de top van de Dassenberg je een mooi uitzicht over het gebied waar je gelopen hebt.
Bezoekerscentrum Rheden
Het laatste deel van de wandeling daal je alleen maar. En zo loop je relatief makkelijk weer terug naar het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in Rheden.