Laag-Soeren

Lengte: 9 km

ANWB-wandeling Naar de Elsberg

Een verlaten bos in een uithoek van de Veluwezoom, zo betitelt de routebeschrijving het gebied waar de 9 kilometer lange ANWB-wandeling “Naar de Elsberg” doorheen loopt. Je wandelt over oude boswegen en slingerende bospaden, door voornamelijk naaldbos.

Door het bos

Dat dit gebied verlaten is, zal er veel mee te maken hebben dat het alleen bereikbaar is over een vier kilometer lange doodlopende weg. Althans voor gemotoriseerd verkeer. De weg eindigt in een parkeerplaats waar ik deze ochtend een handvol andere auto’s tel. Mooi is de toegangsweg in ieder geval wel. Je rijdt al vanaf Laag-Soeren dwars door het bos van de Veluwezoom.

Kunstmest

Leuk en interessant zijn de toelichtingen die je tijdens je wandeling in de ANWB Eropuit app kunt lezen. Zo leer ik dat de bossen hier zo’n 150 jaar oud zijn. Tot het einde van de 19-de eeuw zou je hier over uitgestrekte heidevelden en zandverstuivingen hebben gelopen. De uitvinding van kunstmest maakte een einde aan het gebruik van heideplaggen voor bemesting. Vanaf toen werd de grond ingezet voor bosbouw.

Lange Juffer

De Lange Juffer is de mooie naam van de bosweg die de wandeling vanaf de parkeerplaats een eind volgt. Een lange weg, met lange historie. Want in de tijd van stadhouder Willem IV aangelegd als jachtweg.

Beek

Ik wandel langs twee oude boerderijen en een jachthuis. Nu staan ze midden in het bos eenzaam bij elkaar. Ooit stroomde op deze plek een beek. De nabijheid van vers water was in die tijd een goede reden om juist hier je boerderij of jachthuis neer te zetten natuurlijk.

Jachtterrein

De route vervolgt over een andere onverharde bosweg, de Imboschweg. Ook een weg met historie. De zandweg volgt de rand van het uitgestrekte voormalige jachtterrein van de rijke familie Van Pallandt van Rosendael. Maar het wild wordt hier al heel lang met rust gelaten, want al in 1937 kocht Natuurmonumenten het gebied van de familie.

Afwisselend

“Welkom in de gemeente Brummen” lees ik op een vriendelijke grenspaal. Ik wandel nog even verder langs de Imboschweg en sla dan een smaller bospad in. Ook hier is het verleden van productiebos nog goed te zien. Veel lange en rechte naaldbomen, ooit aangeplant voor de kap. Maar loofbomen als berken, eiken en beuken krijgen hier zo te zien tegenwoordig ook een kans. Dat maakt het bos wel zo afwisselend.

Stil

Wandelaars delen hier het pad met ruiters en mountainbikers, lees ik op een bordje, dat oproept elkaar de ruimte te geven. Op deze januari-ochtend heb ik het pad echter voor me alleen. Het is inderdaad stil en verlaten in deze hoek van de Veluwezoom.

Mooi gedeelte

De route loopt even op met het Zwerfpad Veluwezoom. Een meerdaags streekpad dat je 375 wandelkilometers over de Veluwe biedt. Het is een mooi gedeelte van de route. Het bospad begint wat te slingeren en lichtjes te stijgen en te dalen.

Uitzichtpunt Elsberg

Zo bereik ik weer de Lange Juffer en komt het eindpunt van een mooie boswandeling door een verlaten stuk Veluwezoom in zicht.
Wie zin heeft kan nog op en neer lopen naar het uitzichtpunt op de Elsberg. Het is 1,5 kilometer heen en weer, maar het pad erheen is mooi – en het uitzicht is prachtig.

Bekijk alle foto’s van deze wandeling: