's-Heerenberg

Lengte: 5 km

Smokkelpad ‘s-Heerenberg

Tegen de grens met Duitsland ligt al eeuwenlang het plaatsje ‘s-Heerenberg. En al die tijd neemt kasteel Huis Bergh er een prominente plaats in. Als grensplaats had ‘s-Heerenberg altijd veel te maken met smokkel. Het 5 kilometer lange Smokkelpad staat in het teken hiervan.

Huis Bergh

De met paarse voetstappen gemarkeerde rondwandeling begint en eindigt bij het imposante kasteel Huis Bergh. Dit uit de dertiende eeuw stammende kasteel is één van de grootste van ons land. Het slot kan worden bezocht en herbergt onder meer een museum.

De Pungelaar

Ik laat Huis Bergh achter me en volg een recht en door hoge oude eiken omzoomd pad. Ik passeer Grenscafé De Peer. Vroeger was het een belangrijke ontmoetingsplek voor smokkelaars, lees ik in de routebeschrijving. Aan de gevel hangt een afbeelding van de Pungelaar. Deze liep vroeger voor de smokkelaars uit, met een grote zak waarin geen smokkelwaar zat, maar hooi. Gebeurde er met de Pungelaar niets, dan ging men ervan uit dat de weg veilig was.

Smokkelpad

De wandeling brengt vervolgens nog een kort bezoekje aan ‘s-Heerenberg, om daarna een heus smokkelpad in te duiken. Een smal wandelpad volgt nauwkeurig de grens met Duitsland. Hier kon vroeger natuurlijk uitstekend de illegale handel met onze Duitse buren plaatsvinden.

Varkenssträötje

Ik volg het smalle grenspad ruim een kilometer en maak daarna een bocht terug richting het startpunt in ‘s-Heerenberg. Het gaat verder over een stille zandweg, langs het Varkenssträötje (hier had men het recht varkens te drijven) en het Nachtegaalslaantje (genoemd naar de vroegere herberg ’t Nachtegaaltje). Daarna komt ook alweer het niet te missen eindpunt voor vandaag in zicht: kasteel Huis Bergh.

Bekijk alle foto’s van deze wandeling: