Beek

Lengte: 6,5 km

Wandeling Zonderbos door het Bergherbos

Uitspanning ’t Peeske is een populaire uitvalsbasis voor een wandeling door het Bergherbos. De 6,5 kilometer lange rondwandeling Zonderbos is er een van. Je wandelt door het Zonderbos, over stijgende bospaadjes en oude wegen, langs Wolkenland en een voormalige zandafgraving met prachtig uitzicht.

Langs de rand

De met paarse pijlen gemarkeerde rondwandeling gaat niet meteen diep het bos in, maar volgt eerst de rand ervan. Het gaat over een smal en slingerend wandelpad met aan een kant uitzicht over nu lege akkers.

Zonderbos

Ik sla af en dan gaat het toch echt het bos in. Zonderbos is de naam van dit deel van het omvangrijke Bergherbos. Ooit was het Zonderbos het particuliere jachtterrein van de bewoners van het nabije kasteel Huis Bergh. Nu is het in beheer van Natuurmonumenten en opengesteld voor iedereen.

Het bos in

Ik wandel dieper het bos in, tussen hoge naald- en loofbomen door. Een zangvogel fluit voorzichtig een lied, verder is het stil in het bos.

Rijsberg

Dan begint het pad lichtjes te stijgen. De beklimming van de 76 meter hoge Rijsberg is begonnen. Het is een van de heuvels van het Bergherbos. Het heuvellandschap hier is ontstaan in de voorlaatste ijstijd. Gletsjers vanuit het noorden schoven het land als een bulldozer voor zich uit en lieten deze heuvelrug achter.

Klein Beekermark

De route steekt de Beekseweg over; de doorgaande autoweg door het bos tussen de plaatsjes Beek en Zeddam. Hiermee maakt het Zonderbos ook even plaats voor Klein Beekermark, een van de andere gedeelten van het Bergherbos.

Beukenlaan

Ik wandel verder over een oude, smalle boslaan, omzoomd door hoge beuken. Van de oorspronkelijke verharding is weinig meer over. Alleen schuin uit het pad stekende oude bakstenen hier en daar suggereren dat het eens een statige laan zal zijn geweest.

Pieterpad

Een houten wegwijzer maakt duidelijk dat de lange-afstandspaden Pieterpad en Euregiopad elkaar hier kruisen. De route gaat even gelijk op met het Pieterpad; het bekende lange-afstandspad dat loopt van het Groningse Pieterburen naar de Limburgse Sint-Pietersberg.

Akker

Het Pieterpad en ik volgen de Grote Kruisallee, een lange en rechte bosweg door het Bergherbos. Ik steek de Beekseweg weer over en ben terug in het Zonderbos. De Grote Kruisallee komt uit op een nu kale akker, midden in het bos.

Wolkenland

Een roestige, metalen deurstijl midden op het pad is het enkele overblijfsel van een poort die hier eens stond. Het was de toegang tot Wolkenland; de naam van de villa die kunstenaar Carl Garschagen in 1919 op deze plek bouwde. Tegenwoordig is het in bezit van het Amsterdams Lyceum en in gebruik als groepsverblijf.

Zandbult ’t Peeske

Even later komt Zandbult ‘t Peeske in zicht. Een zandafgraving die in de eerste helft van de vorige eeuw is gebruikt voor huizenbouw en aanleg van wegen. Vanaf het hoge wandelpad dat boven langs de afgraving loopt heb ik een fraai uitzicht over de verre omgeving.

Uitspanning ’t Peeske

Het is dan niet ver meer naar het eindpunt van deze mooie en afwisselende boswandeling. Er volgt nog een korte afdaling en dan is uitspanning ’t Peeske weer in zicht.

Bekijk alle foto’s van deze wandeling: