Kilder

Lengte: 5 km

Hettenheuvel-route Bergherbos

Met zijn 93 meter is de Hettenheuvel het hoogste punt van het Bergherbos. Deze door Natuurmonumenten uitgezette en gemarkeerde wandelroute gaat er naar toe. Maar niet rechtstreeks: eerst wordt de Kale Jacob bezocht. Vanaf zijn kale kruin heb je zelfs zicht op de Veluwezoom.

Glooiende akkers

Geen tijd voor een warming-up, vanaf de parkeerplaats Hettenheuvel begint direct de eerste klim. Het is on-Nederlands wandelen hier. Niet alleen door het alsmaar stijgende bospad, ook de doorkijkjes op de glooiende akkers aan de voet van het Bergherbos doen eerder buitenlands aan.

Gletsjers

Het Bergherbos dankt zijn hoogteverschillen aan de gletsjers die in de voorlaatste ijstijd hier het land opstuwden. Het ruim 1800 hectare grote natuurgebied is tegenwoordig in beheer van Natuurmonumenten en de stichting Huis Bergh. Verschillende wandelroutes doorkruisen het bij wandelaars populaire bos.

Uitzicht

De route slaat af en even later geeft een open gedeelte een weids uitzicht over de omgeving. Dat moet de Duitse bezetter ook hebben gedacht. Hier is een eenmansbunker uit het einde van de oorlog gerestaureerd en omgebouwd tot uitkijkpunt.

Kale Jacob

Langzaam maar gestaag stijgt het verder. Dan komt de top van de Kale Jacob in beeld. Met 75 meter is het niet het hoogste punt van het Bergherbos, maar het uitzicht is groots. Pijlen geven wat je in de verte ziet een naam. De Veluwezoom met de Posbank, de plaatsen Doetinchem, Wehl en Didam, de kerk van Kilder.

Bladerdek

Op naar het hoogste punt van het bos. Ik loop de Kale Jacob af en wandel over slingerende bospaden richting de Hettenheuvel. Het is eind november en ik wandel over een dik pak vers gevallen bladeren. Veel bomen zijn al weer net zo kaal als de top van de Kale Jacob waar ik net vandaan kom. Richting de winter transformeren de herfstkleuren langzaam richting oud-bruin.

Rijksdriehoekmeetpunt

Ook de Hettenheuvel is weer even een kuitenbijter. Geen uitzicht vanaf deze top dit keer, want je blijft omringd door hoge bomen. Wel vind je er de oorspronkelijke centrumsteen van het Rijksdriehoekmeetpunt, dat de top van deze heuvel ooit was. Vanaf dit punt werden ruim een eeuw geleden door het rijk driehoeksmetingen uitgevoerd om dit deel van Nederland in kaart te brengen.

Rustig

Ik daal weer af en zet mijn rondwandeling voort. Het blijft rustig in het bos. Het Bergherbos is een populair wandelgebied, maar dankzij de uitgestrektheid ervan hoeft het hier niet druk te zijn.
Dan volgt de laatste afdaling, het Bergherbos uit. Na 5 kilometer en (volgens mijn wandel-app) 167 hoogtemeters ben ik weer aangekomen in het vlakke Nederlandse landschap.

Bekijk alle foto’s van deze wandeling: