Aalten

Lengte: 22 km

Scholtenpad Winterswijk-Aalten

Ooit was er een tijd dat mensen uit noodzaak van Winterswijk naar Aalten wandelden, bij gebrek aan sneller vervoer. Ik besloot deze wandeling vrijwillig te maken, met het routeboekje van het Scholtenpad in de hand.

Dagwandeling Scholtenpad

De lijnwandeling Winterswijk-Aalten is één van de acht dagwandelingen van het Scholtenpad. De lijnwandeling volgt niet de kortste weg tussen de twee dorpen. Deze liggen twaalf kilometer uit elkaar, terwijl de wandeling er tien meer telt.

Oude watermolens

Nadat ik Winterswijk heb verlaten passeer ik kort na elkaar twee oude watermolens: de Olliemolle en Berenschot. Bij beide watermolens is een restaurant en lonkt een terras. Maar ik loop door, want ik moet nog een eind.

Bekendelle

Het rad van Berenschot draait nog steeds en wordt aangedreven door het water van de Boven-Slinge. Ik volg deze slingerende beek een tijdje, die hier door het natuurgebied Bekendelle loopt. Na het oude loofbos van de Bekendelle wandel ik over brede zandwegen verder richting Aalten. Vanaf een bankje laten twee collega-wandelaars me weten dat het hier zo mooi is. Ik antwoord dat ik het met ze eens ben.

Drent(h)elen

Mooi is ook zeker het tweede deel van de wandeling, door het buitengebied van Aalten. De grens tussen beide gemeenten passeer ik op de Drenthelweg. Het is precies de juiste benaming voor dit smalle, stille, slingerende weggetje. Hier hoor je te drentelen, doelloos rond te wandelen.

De mooiste weg

Het Scholtenpad loopt verder over smalle wandelpaadjes, door stukken bos en over rustige asfaltweggetjes richting Aalten. Het is niet de snelste weg naar Aalten, waarschijnlijk wel de mooiste.

Bekijk alle foto’s van deze wandeling: