Winterswijk

Lengte: 17 km

NS-wandeling Vragenderesch

De treinreis van station Winterswijk West naar station Groenlo-Lichtenvoorde duurt maar zeven minuten. Maar je kunt er ook voor kiezen de afstand tussen beide stations wandelend te overbruggen. Wandelplatform LAW en de NS hebben hiervoor de NS-wandeltocht Vragenderesch samengesteld.

Landgoed Mentink

Vanaf station Winterswijk West hoef je alleen even de weg over te steken en je wandelt al buiten Winterswijk en in de natuur. Als eerste brengt de wandelroute een bezoek aan Landgoed Mentink. Ooit gesticht door een textielfabrikant, nu in beheer van Natuurmonumenten. Bos, weilanden, akkers, smalle paden en bredere lanen wisselen elkaar af. Het landgoed telt vijf boerderijen, een landhuis is er nooit gebouwd.

Mulle zandweg

De halfverharde weg over het landgoed maakt plaats voor een lange en mulle zandweg. Ik groet twee fietsers, die gelukkig voor hen de verharde fietsstrook langs de zandweg kunnen gebruiken.

Scholtenpad

Halverwege verlaat de wandeling de route van het Scholtenpad en zet koers richting eindpunt: het station Groenlo-Lichtenvoorde. De zandwegen zijn hier breed en recht. Al wandelend bekijk ik een tijd hoe een boer in de verte langzaam over zijn land heen en weer rijdt. Het geluid van de tractor blijf ik nog lang horen.

Vragender

Van het kleine kerkdorpje Vragender zijn de kerk en de molen al van grote afstand zichtbaar. Net voordat ik het plaatsje binnenloop valt mijn oog op een in steen gebeitelde boodschap: “O Jezus geef uw milden zegen aan hen die gaan langs deze wegen”.

Lievelde

Na Vragender is het nog een half uur wandelen naar het station in Lievelde. Daar aangekomen kan ik nog twintig minuten in de zon uitrusten voordat de trein me terugbrengt.

Bekijk alle foto’s van deze wandeling: