Winterswijk

Lengte: 20 km

Grasduinen Winterswijk

Redacteuren van het blad Grasduinen (over natuur, wandelen en fotografie) hebben een wandeling rond Winterswijk uitgekozen als één van hun favoriete wandelingen. Op de site van het blad is deze te downloaden.

Buskersbos

Al snel heb ik de bebouwing van Winterswijk achter me gelaten. Ik ben aangekomen bij de ingang van het Buskersbos. In dit bos gaat het beekje de Boven-Slinge schuil. Oude loofbomen hangen beschermend over de meanderende beek. Het zonlicht wordt gefilterd door het bladerdek en valt speels op het water. Op het geluid van het zacht stromende water na is het stil in het bos.

Maïsvelden

Na het bos moet ik de drukke Kottenseweg oversteken. Maar aan de overzijde van de weg vlucht de route direct een verlaten en doodlopende weg in. Nog geen tweehonderd meter later stopt het asfalt alweer. Een smal wandelpad leidt langs de weilanden en tussen de maïsvelden door. Enkele koeien in de verte zijn mijn enige gezelschap.

Coulisselandschap

In de omgeving van buurtschap Brinkheurne toont het coulisselandschap zich in al zijn glorie. Het landschap wordt hier bepaald door slingerende weggetjes, onregelmatig gevormde akkers en weilanden, stukjes bos, bomenrijen, houtwallen en heggen. Hier en daar houdt een boerderij zich schuil.

Bekendelle

Via de Winkelstegge en de Hellekampsweg wandel ik richting de Bekendelle. Hier ontmoet ik de Boven-Slinge voor de tweede maal. Enkele in de berm geparkeerde auto’s markeren de grens van het natuurgebied. Ook op deze najaarsmiddag maken veel Winterswijkers een wandeling in dit relatief druk bezochte gebied.

Bekijk alle foto’s van deze wandeling: