Sinderen

Lengte: 12 km

Rondje Idinkbos

Tussen Varsseveld en Sinderen ligt het uitgestrekte Idink-Nibbelinkbos. Hier is de 12 kilometer lange en bewegwijzerde wandelroute Rondje Idinkbos uitgezet. Het is een afwisselende wandeling door bos, langs weiden en akkers en over recent herstelde kerkenpaden.

Koffieboerderij

Koffieboerderij Groot Nibbelink is het fraaie startpunt voor mijn rondwandeling Idinkbos. Op de website van deze verbouwde boerderij lees ik dat de locatie al in 1279 werd genoemd. De geschiedenis van het Idinkbos zelf gaat twee eeuwen terug: het werd destijds aangelegd voor houtwinning.

Rustig

Het is een rustige herfstdag als ik deze wandelroute loop. De eerste kilometer voert over een slingerend asfaltweggetje, langs weilanden en akkers. In de verte grazende koeien en in het weiland ernaast een boer die de afrastering herstelt.

Het bos in

Dan duikt de route het bos in. Hier wordt de beginnende herfst nog duidelijker. Gele, oranje en rode tinten verdringen het groen. Hoge bomen steken uit een dik tapijt van oranje-bruin geworden varens.

Smal voetpad

Ik wandel langs kale akkers en even later over een smal voetpad langs de bosrand. Een eenzaam bankje biedt uitzicht over lege weilanden. Het is een windstille najaarsdag en het enige geluid dat mij vergezelt is het gefluit van enkele vogels die om mij heen in het bos in de weer zijn.

Kerkenpaden

Rond het plaatsje Sinderen zijn de kerkenpaden weer in ere hersteld. Het Rondje Idinkbos voert hier over deze smalle, slingerende wandelpaden. Begin deze eeuw nam Sinderens Belang het initiatief voor het herstel van kerken- en landbouwpaden in de omgeving. Het resultaat is 7,5 kilometer wandelplezier over mooie, oude en nu weer goed onderhouden paden.

Via het bos terug

Ik volg deze kerkenpaden echter maar gedeeltelijk en keer via het bos weer terug naar het startpunt van dit Rondje Idinkbos.

Bekijk alle foto’s van deze wandeling: