Terborg

Lengte: 10 km

Ommetje Etten-Ter Borg

Het Ommetje Etten-Terborg toont weer eens aan dat lokale initiatieven de mooiste wandelroutes opleveren. Niet zo vreemd, want ‘locals’ kennen hun omgeving het best. Zij rijgen de mooiste paden en weggetjes aaneen tot een fraaie, afwisselende wandeling.

Stad, dorp, natuur

De 10 kilometer lange rondwandeling Ommetje Etten-Terborg is uitgezet door Terborgs Belang en Dorpsbelangen Etten samen. Het is een mooie combinatie van stadswandeling, dorpswandeling, natuurwandeling en plattelandswandeling.

Historie

De wandeling begint in het centrum van het nog geen 5000 inwoners tellende stadje Terborg. Al in 1419 kreeg Terborg stadsrechten en de lange historie van het stadje is op vele plekken langs dit deel van de wandeling terug te zien.

Oude IJssel

Terborg ligt aan de Oude IJssel – zoals veel oude steden is ook deze plaats aan het water ontstaan. En met het oversteken van de rivier verlaat ik Terborg.

Etten

Aan de andere kant van de oever wandel ik het dorpje Etten binnen. Ook dit is een plaatsje met lange historie: in 2010 kon Etten zijn 1000-jarig bestaan vieren. Iets van deze historie is ook duidelijk terug te zien als ik mijn weg door Etten vervolg.

Langs akkers en weilanden

Dan maakt de bebouwing plaats voor akkers en weilanden. Ik heb de twee plaatsen achter me gelaten. Via smalle wandelpaden langs akkers en weilanden volg ik de Oude IJssel die op een paar honderd meter afstand stroomt.

Sluis De Pol

Zo nader ik de sluis De Pol, waar het waterschap enkele jaren geleden een vistrap heeft aangelegd. Om de sluis passeerbaar te maken voor vissen is een omleiding van 1,5 kilometer aangelegd. Het gebiedje is hierbij meteen omgetoverd tot een fraai stukje natuur.

Pieterpad

De rondwandeling loopt hier even gelijk op met het Pieterpad en steekt er de Oude IJssel over. Langs de andere kant van de oever loop ik weer terug richting het startpunt in Terborg.

Bekijk alle foto’s van deze wandeling: