Herstelde kerkenpaden, rustige asfaltweggetjes, bos en kleinschalig agrarisch landschap. Dat zijn de kenmerken van de 8,5 kilometer lange wandeling door het buitengebied van Breedenbroek bij Dinxperlo. Rode voetstappen wijzen je de weg.
Startpunt
Café-restaurant en zalencentrum Koenders is beginpunt van de rondwandeling. Vanaf dit startpunt van het Achterhoekse Wandelnetwerk beginnen nog twee andere wandelroutes. Ons Rondje Groot Breedenbroek is de langste; de andere twee zijn kortere rondjes – die de wandeling Groot Breedenbroek gedeeltelijk overlappen. Maar voor alle drie geldt: horeca aanwezig bij start en finish. Altijd fijn.
Cultuurkerk
Voordat je het dorp verlaat, passeer je de voormalige rooms-katholieke kerk van Breedenbroek. Het is een opmerkelijk gezicht: de helft van de achterzijde van kerkgebouw is afgebroken, en het overgebleven deel is afgesloten met een grote glazen wand. Het 18e-eeuwse gebouw doet niet langer dienst als kerk, maar gaat sinds de verbouwing verder als Cultuurkerk De Toekomst. Beheerd door een stichting die het belangrijk vindt dat het kerkgebouw zijn maatschappelijke functie blijft behouden.


Rustpunt
Fraaie Hollandse luchten verwelkomen ons in het buitengebied van Breedenbroek. We passeren de eerste boerderijen en slaan al snel een voor gemotoriseerd verkeer doodlopende weg in. Alleen wandelaars en fietsers kunnen hier verder. We lopen langs een Rustpunt dat deze februari-dag nog gesloten is; maar wel verse eieren aanbiedt.

Hoaze
Dan kiezen we het hazenpad. Het Hoaze-pad is een smal, halfverhard pad, waar alleen wandelaars en fietsers welkom zijn. We lopen tussen akkers en weilanden door en doorkruisen enkele bosschages. En genieten van het stille en kleinschalige landschap.

Breedenbroek
Het is niet alleen een kleinschalig landschap, maar ook een oud landschap. De omgeving van Breedenbroek werd al in de middeleeuwen ontgonnen. In de 14e eeuw heette het dorp nog Bredenbroick. En in alle eeuwen bescheiden van omvang gebleven: nog geen duizend inwoners telt het nu. Bovendien is het kleinschalige landschap deels behouden.

Witte hoofdjes
Niet alleen wandelaars zijn er deze zonnige februari-zondag op uitgetrokken. We delen het pad met fietsers die hier het fietsenknooppunt volgen. En allemaal worden we begeleid door honderden sneeuwklokjes, die in de berm hun witte hoofdjes boven de grond hebben uitgestoken.


In Goede Aarde
Een bankje langs het pad biedt een fraai uitzicht over het boerenlandschap. Ons aangeboden door Groentekwekerij Smits, vertelt het bordje op de leuning van de bank. We kijken uit over een perceel waar wordt gewerkt aan een gezond bodemleven. Het is een initiatief van Stichting in Goede Aarde. “Het herstel van de bodem is een van de belangrijkste sleutels voor het oplossen van grote maatschappelijke problemen”, aldus de stichting.

’t Olde Karrespoor
Een zwerfsteentje met het een kleurig ‘love’ erop geschilderd markeert het begin van het volgende wandel- en fietspad. Net als de Hoaze is de Hondeklinke een in ere hersteld oud wandelpad, tussen akkers en weilanden door. Met dank aan de Stichting ’t Olde Karrespoor, die zich hard maakt voor het herstel van traditionele paden en aanleg van nieuwe recreatieve paden in de omgeving.


Knotwilgen
Het gaat verder over een slingerende asfaltweg. Ook hier is het prima wandelen. Gemotoriseerd verkeer lijkt er nauwelijks te rijden in het grensgebied. Knotwilgen zijn om en om geknot, om te voorkomen dat vogels en insecten ineens hun complete leefgebied kwijt zijn. Boven ons cirkelt een buizerd traag op de thermiek.

Breedenbroekse Bos
De wandelroute steekt de doorgaande weg tussen Doetinchem en Dinxperlo over – en we zetten koers richting het Breedenbroekse Bos. Een oud landgoed, dat ook luistert naar de naam Anholtse Broek. Voordat het gebied rond Breedenbroek in de middeleeuwen werd ontgonnen, was het een ontoegankelijk broeklandschap: een laag gelegen en nat gebied. Het Duitse Anholt werd eigenaar van het zuidelijke deel, waar het laatste deel van de wandeling doorheen gaat.

Ajax B
Langs het voetbalveld van het Breedenbroekse Ajax B verlaten we bos. Een naam die bij de oprichting in de jaren 30 is bedacht door de plaatselijke pastoor, die vond dat “deze ene club in den lande een klein broertje moest hebben”. Een fietstunnel brengt ons vervolgens aan de andere kant van de doorgaande weg – en weer terug in Breedenbroek, het start- en eindpunt van deze mooie en afwisselende rondwandeling.