Heelweg - Varsseveld

Lengte: 13 km

Wandeling Rondje Heelweg

Bij Varsseveld stopt de snelweg en begint de N18. Het is misschien wel de drukste doorgaande weg van de Achterhoek. De 13 kilometer lange wandeling Rondje Heelweg laat de andere kant van de N18 zien: de smalle landweggetjes, rustige wandelpaadjes en slingerende bospaden aan weerszijden van de weg. Voor wie het niet erg vindt heel af en toe de nabijheid van de drukke N18 te merken, is het een wandeling die aan te raden is. Je maakt kennis met al het moois dat automobilisten missen…

Radstake

Startpunt van Rondje Heelweg is Herberg de Radstake. Al 800 jaar geleden bezochten de eerste passanten deze herberg, die ook toen al aan een drukke (handels)route lag. In de wandelgids lees ik hoe de Radstake aan zijn huidige naam is gekomen. Hier werden namelijk de rovers berecht en geradbraakt, dit laatste met gebruik van rad en stake.

Zandweg

Ik begin mijn wandeling en als ik na een paar honderd meter het verkeer niet meer hoor, houdt ook het asfalt op. De weg gaat verder als brede zandweg. Even later volgt de route een smal onverhard pad tussen de weilanden en akkers door.

Heelweg

En zo kom ik aan in het dorpje Heelweg. Ook dit ongeveer 1000 inwoners tellende dorp heeft een lange geschiedenis. Het werd in 828 genoemd in een giftbrief. Toen was de naam nog Hellenwich, dat dus langzaam is veranderd in Heelweg.

Rijpe bramen

Al snel verlaat de wandeling Heelweg weer en wandel ik verder over een smalle en rustige landweg. In de linker berm bloeit de winde en in de rechterberm worden de rijpe bramen geplukt door een voorbijganger. Ik passeer het “Vuttersbankje”, maar op dit moment geen vutters te zien.

Door Varsseveld

Dan steek ik de N18 over en kom aan in Varsseveld. Gezien de versierde straten bereiden de bewoners zich daar voor op de jaarlijkse Varsseveldse Volksfeesten.

Mooie kennismaking

Varsseveld is tevens het keerpunt van de wandeling. De terugweg voert onder meer langs de Boven Slinge en over rustige asfaltweggetjes. Na in totaal 13 wandelkilometers heb ik op een mooie manier kennis gemaakt met deze andere kant van de autoweg N18.

Bekijk alle foto’s van deze wandeling: