Aalten

Lengte: 14,5 km

Achterhoeks Coulisselandschap

Middeleeuwse wandelpauze tussen de coulissen

De wandelroute Coulisselandschap Aalten voert niet alleen door het Achterhoekse coulisselandschap, maar doet ook het dorp Aalten en het vestingstadje Bredevoort aan.

[addtoany]

Op en rond de Markt in Aalten vind je terrassen, musea, een ijssalon en de bezienswaardige laat-gotische Sint Helenakerk. Vanaf dit levendige plein in hartje dorp vertrek ik voor de veertien kilometer lange wandeling. Aalten is niet groot, dus na enkele minuten ben ik al aangekomen aan de rand van het dorp. Daar blijft de wandeling een tijd in het overgangsgebied tussen dorp en platteland. Het is een afwisselend en enigszins parkachtig landschap.
Een kwartier wandelen later stap ik het coulisselandschap binnen. Dit type landschap dankt zijn naam aan de afwisseling in het landschap, waarbij bomen en kleine stukjes bos ervoor zorgen dat het uitzicht steeds weer anders is.
Een oude stenen jachtpaal geeft de grens aan van het voormalige landgoed ’t Walfort. “Walfort privative jacht”, zo waarschuwt de tekst. Tegenwoordig beheert de stichting Geldersch Landschap de overblijfselen van het landgoed.

Halverwege de route wandel ik Bredevoort binnen. Ik loop door smalle straatjes langs vaak kleine huizen die lang geleden gebouwd zijn. Bredevoort heeft vorm gekregen in de middeleeuwen en iets van de sfeer uit die tijd is altijd blijven hangen. Restaurant Bertram, waar ik even pauzeer, speelt hier ook op in met consumpties als Jonkerbrood, Troubadour en Bedelaarshap op de kleine kaart.
Na de onderbreking in middeleeuwse sfeer loop ik weer het coulisselandschap in. Er wachten me nog vijf wandelkilometers door het afwisselende buitengebied van Aalten.