Aalten

Lengte: 7,5 km

Wandeling Rondje Dale

Het startpunt van de wandeling Rondje Dale is niet te missen. De 7,5 kilometer lange wandelroute begint niet alleen op het hoogste punt van Aalten (31 meter boven ANP), maar wordt ook nog eens gemarkeerd door de watertoren van het dorp.

Voorjaarszon

Nederland is deze dag vroeg opgestaan: het is de eerste werkdag nadat de zomertijd is ingegaan. Zomer is het nog niet, het heeft tot het middaguur geduurd om de kou van de nacht te verdrijven. Maar aan het begin van de middag kan ik deze wandeling starten in het gezelschap van een heerlijke warme voorjaarszon.

Dalen en stijgen

Meer dan eens dalen en stijgen de weggetjes waarover ik wandel licht. In de begeleidende wandelfolder lees ik dat het geplooide landschap hier aan de noordkant van Aalten een overblijfsel is uit de ijstijd. Toen werd het land door ijs uit het noorden opgestuwd. Het geeft een niet-Nederlandse charme aan de wandeling.

Charme

Maar de charme van deze wandeling door het buitengebied van Aalten is ook te danken aan de gekozen weggetjes, die hoofdzakelijk onverhard zijn en meestal licht slingerend door het oude landschap voeren. Neem bijvoorbeeld de Deventerweg. Het is een ambitieuze naam voor een nauwelijks gebruikt smal zandweggetje tussen de weilanden door.

Activiteit

Er is flink wat activiteit op deze voorjaarsdag. Ik wandel langs een nog kale akker die wordt voorzien van nieuwe mest. De wind staat in mijn richting en ik word getrakteerd op een intense landelijke geur. Even verderop wordt hard gewerkt aan een nieuw vrijstaand huis. Daar is hier nog alle plek voor.

Bekijk alle foto’s van deze wandeling: