Mariënvelde

Lengte: 19 km

Graafschapspad Mariënvelde – Doetinchem

Etappe 4 van het Graafschapspad loopt van Mariënvelde naar Doetinchem telt 19 wandelkilometers. De tocht staat onder meer in het teken van Slangenburg: een uitgestrekt landgoed, ontstaan in de zeventiende eeuw. Tegenwoordig in beheer van Staatsbosbeheer en goed toegankelijk voor wandelaars. Maar voordat ik de bossen van Slangenburg betreedt wacht de Halserug.

Halserug

De Halserug is een 16 kilometer lange dekzandrug. Hoewel de hoogtelijnen op de kaart van het routegidsje duidelijk verhogingen aangeven, is het hoogteverschil in het landschap nergens groter dan drie meter. Het landschap is hier verder halfopen en kleinschaliger dan dat van de vorige etappe.

Stilte

Ik wandel over smalle, weinig gebruikte zandwegen en stukjes over stille asfaltweggetjes. In de verte rent een haas heen en weer door een verder verlaten weiland. Dan wordt de stilte verstoord door twee straaljagers die laag overvliegen, maar dankzij hun hoge snelheid (gelukkig) ook heel snel weer zijn verdwenen.

Lama’s

Ik loop langs het huis van “Joop & Marja”, die lama’s in hun royale tuin houden. Ik passeer de Slangenburgweg en betreed niet veel later het voormalige landgoed waaraan de weg zijn naam dankt. Terwijl de zon steeds meer doorbreekt, fladderen er boven een uitgestrekt tarweveld honderden koolwitjes.

Landgoed Slangenburg

Landgoed Slangenburg bezit een prachtig kasteel. Ik nader het over een kilometer lange kaarsrechte laan. Het lanenstelsel is in 1675 aangelegd en nooit drastisch veranderd. Net zo oud is het smalle paadje dat vanaf het kasteel tussen hoge eikenbomen doorloopt en verder gaat langs de weilanden aan een bochtige beek.

Even langs de snelweg

Het einde van wandeling over Slangenburg komt abrupt in de vorm van de snelweg A18, die hier een gedeelte van Achterhoek doorsnijdt. De geluiden van vogels hebben plaatsgemaakt voor die van langsrazende auto’s en dreunende vrachtwagens.

Weer rust

Het Graafschapspad is hier gedwongen enkele honderden meters pal langs de snelweg te lopen, voordat ik onder de A18 door kan vluchten en mijn wandeling richting Doetinchem weer in alle rust kan afmaken.

Bekijk alle foto’s van deze wandeling: