Giesbeek

Lengte: 10 km

Giesepad: Klompenpad rondom Giesbeek

‘Welkom in Giesbeek!’, verwelkomt het informatiepaneel, dat Dorpsplatform Giesbeek bij de Ontmoetingsplek Het Gemaal heeft geplaatst. Een belangrijke plek voor het dorp, want hier bij de monding van de vroegere Swalg is het plaatsje ontstaan. Met uitzicht over de IJssel en zijn uiterwaarden is het tevens een mooi begin van het 10 kilometer lange Klompenpad Giesepad.

Chicorei

Ik loop de dijk af en volg de IJssel. Langs de traag stromende rivier gaat het over een door vele andere wandelaars uitgesleten pad. Bloeiende wilde chicorei kleurt de berm hier en daar blauw. Even verderop hebben drie koeien alleen aandacht voor het groene gras.

Karpergat

Het Klompenpad neemt afscheid van de IJssel. Ik steek de dijk over en kom al snel bij het Karpergat. Het is een van de zandafgravingen rond Giesbeek. En volgens de visser die hier zijn hengel heeft uitgegooid inderdaad rijk aan karpers.

Het is fraai wandelen langs het Karpergat, dat vroeger simpelweg het zandgat werd genoemd. Een Kleine karekiet probeert luid fluitend de aandacht te trekken – en verder word ik getrakteerd op mooie doorzichtjes langs het dichtbegroeide pad.

Boerenland

Ik laat de waterplas achter me en wandel verder langs de slootkant, dwars door het boerenland. Het is stil en verlaten hier in het buitengebied. Hoewel het dorp niet eens zover weg is, zie of hoor je er niets van.

Het Giesepad passeert het Eiland van Jan Bos. De Klompenpaden-app vertelt over Jan Bos. Hij hield altijd de koeien in de omgeving in de gaten. Toen de nieuwe wetering werd gegraven, werd een stukje land met het uitgegraven zand verhoogd. Dat stond lekker droog en als dank voor zijn inzet mocht Jan Bos hier zijn schapen laten grazen.

Zwalm

Vroeger heette het de Swalg, nu de Zwalm. Het smalle riviertje voert het water uit het achterland af richting de IJssel. Het is heerlijk lopen langs de Zwalm. Waterlelies dobberen rustig op het water, terwijl een fuut druk in de weer is met duiken en weer boven komen.

Dan moet de Zevenaarsche Wetering worden overgestoken. Speciaal voor het klompenpad is een fraaie houten voetgangersbrug over het water aangelegd.

Bij de volgende brug gaat het richting Giesbeek. En begint een toch iets minder aantrekkelijk gedeelte van het Giesepad. Een deel van de route waarvoor in de commentaren op klompenpaden.nl al werd ‘gewaarschuwd’. Leuk is wel dat je niet pal langs een drukke autoweg hoeft te lopen. Een stuk particulier land op enige afstand van de weg is opengesteld voor klompenpad-wandelaars.

Cappuccino

Ook leuk is dat je halverwege de route een terras treft. Grand Café Rutgers ligt aan de grote recreatieplas, waar je de komende kilometers langswandelt. Maar eerst een korte pauze op het geheel overkapte en met glazen schermen omgeven terras. Weinig buitengevoel, maar het uitzicht over de recreatieplas is mooi, de bediening is aardig en de cappuccino smaakt voortreffelijk.

Recreatieplas

Eens stond hier een kasteel, lees ik. En ook dat er geen zichtbare resten zijn – en dat de resten ook pas relatief kort geleden werden ontdekt. Gebouwd in de 13e eeuw, werd het twee eeuwen later alweer verwoest.

Nu kijk ik hier uit over de Gieseplas, die duidelijk in het teken van waterrecreatie staat. Ik wandel langs het water, over kort gemaaid gras, met om de zoveel meter een groene afvalbak. Badgasten zijn er echter nog nauwelijks deze toch wel frisse zomerochtend.

Laatste kilometers

Ik laat het recreatiegebied achter me en sla de Rhedense Veerweg in. Een doodlopende weg, eindigend bij een pontje voor wandelaars en fietsers. Maar iets voor het veer verlaat het Klompenpad weer het asfalt. Er volgt een smal wandelpad langs de waterkant.

Zacht klotst het water tegen de oever, in de verte scheren enkele meeuwen over de uitgestrekte waterplas. Dichte begroeiing onttrekt vaak het zicht over het water, maar trakteert regelmatig op een mooi doorkijkje. Ik passeer drie zeilbootjes die netjes in gelid langs de kant liggen. Het is mooi wandelen, deze laatste kilometers van het Giesepad.

IJssel

Dan komt de IJssel weer in zicht. En even later ook het gemaal. Het betekent het einde van een mooie rondwandeling, langs water, door boerenland en langs het recreatiegebied. Of, zoals Marga en Marcel Kok als reactie op klompenpaden.nl schrijven: “Wat fijn dat je nu ontspannen kan wandelen rond Gies zonder gebruik te hoeven maken van de polderwegen met (landbouw)verkeer.”

Bekijk alle foto’s van deze wandeling: