De Steeg

Lengte: 6,5 km

Landgoedwandeling Kasteel Middachten

Aan de rand van de Veluwezoom, langs de IJssel, heeft Landgoed Middachten acht eeuwen geleden zijn plek gevonden. De 6,5 kilometer lange ANWB-wandeling Kasteel Middachten brengt je langs het kasteel en door het bos; voert over een eeuwenoude weg en door de uiterwaarden.

Populair

Het was een populaire plek om je buitenplaats te neer te zetten, zo langs de rand van de Veluwezoom en dichtbij de rivier de IJssel. Halverwege de 19e eeuw telde de gemeente Rheden er maar liefst 26. Verder werd het plaatsje De Steeg, waar de wandeling begint, een geliefde vakantiebestemming voor welgestelde families.

Middachter Bossen

Landgoed Middachten is een oud landgoed. Het is al meer dan acht eeuwen geleden dat Jacobus de Mithdac zich er vestigde – en zijn naam gaf aan het landgoed. In volle glorie zien we het kasteel pas aan het einde van de wandeling; het gaat eerst richting de Middachter Bossen.

Lange oprijlaan

De lange oprijlaan leidt me in rechte lijn naar het bos. Ik wandel over een oude, bolle klinkerweg tussen twee dubbele rijen jonge beuken door. Een wildrooster markeert de grens met het bos. De weg gaat halfverhard verder – en begint lichtjes te stijgen.

Heilige berg

Al snel sla ik af en wordt het stijgen serieus. Een diep uitgesleten bospad gaat de Hullekesberg op. Heilige berg betekent de naam van deze 56 meter hoge heuvel. Ik wandel tussen hoge naaldbomen door. De geur van verse hars vergezelt me.

Middeleeuws

Nu is het een stille halfverharde bosweg. Maar ooit was het de verbindingsweg tussen Arnhem en Zutphen. Ik wandel verder door de Middachter Bossen over deze mooie middeleeuwse hoofdweg. Hoge loofbomen zorgen voor schaduw – en daarmee een aangename verkoeling op deze warme zomerse dag. Ik groet een fietser, die zich zichtbaar moet inspannen. Zelf daal ik langzaam weer af – hij moet de klim nog maken.

Laanbomen

De wandelroute laat het bos weer achter zich en zet koers naar de uiterwaarden. Ik steek de Middachterallee over. Ook een weg met historie, zo lees ik op een informatiebord in de berm. Het is de derde generatie laanbomen. In dubbele rij staan ze aan weerszijden van de weg.

Borg Keppel

Borg Keppel staat in grote, statige hoofdletters op de zijgevel van de fraaie boerderij waar ik langsloop. Het blijkt een van de oudste boerderijen van ons land te zijn. De rood met witte luiken verraden dat deze tot het landgoed Middachten behoort. Om het nabijgelegen bronbos te beschermen is de monumentale boerderij alleen nog in gebruik als woning.

Uiterwaarden

Dan slaat de route af en laat ik het asfalt weer achter me. Over een brede zandweg, waar alleen wandelaars welkom zijn, wandel ik de uiterwaarde door. ‘Agrarisch natuur- en landschapsbeheer’, vertelt het bordje in de berm. In het gebied wordt geboerd met oog voor de belangen van vogels, amfibieën, insecten en zoogdieren. En het is ook (of beter: dankzij dit) mooi wandelen hier.

Faisantenbosch

Dan komt het kasteel weer langzaam in beeld. Nog even tussen het ‘Faisantenbosch’ en het ‘Kooibosch’ door en dan over de Boerenweg richting hoofdingang van Kasteel Middachten. Ook de Boerenweg is volgens de beschrijving eeuwenoud en gaat langs enkele oude pachtboerderijen van het landgoed.

Tuinen en terras

Wie nog tijd over heeft kan de tuinen van het kasteel bezoeken. Zie de website van Kasteel Middachten voor de openingstijden. En wie toe is aan een kop koffie, of ander drankje, kan terecht op het terras van de oranjerie bij het kasteel.

Bekijk alle foto’s van deze wandeling