Wichmond (Vorden)

Lengte: 8 km

Wandeling Ockhorstroute

De weersvoorspelling belooft dat Nederland deze dag het warmste land van Europa wordt. Een gepaste dag om de 8 kilometer lange Ockhorstroute bij Vorden te wandelen. Deze wandelroute is immers zelf ook een winnaar: in 2007 is het door Landschapsbeheer Nederland uitgeroepen tot mooiste ommetje in Gelderland.

Ludgerusgebouw

Het Ludgerusgebouw is een fraai startpunt van een wandeling. Het gebouw herinnert aan de Nederlandse missionaris Ludger, die in de achtste eeuw langs deze plek door de Achterhoek naar Duitsland trok.

Ganzen

Ludger en ganzen zijn dankzij een legende uit het leven van de missionaris bij elkaar gaan horen. De wandelroute gebruikt nu de afbeelding van een gans om de wandelaar acht kilometer lang de juiste weg te wijzen.

Landgoed Hackfort

De eerste routeaanduiding stuurt me over een brede, rechte laan door het bos. Even later wandel ik over een smal slingerend paadje langs een vers geploegde akker. Ik passeer een gekanaliseerde beek, waarvan het oeverpad niet bewandeld mag worden, maakt een bord duidelijk. Zo kom ik aan op landgoed Hackfort, dat tegenwoordig wordt beheerd door Natuurmonumenten.

Suideras

Hackfort is niet het enige (voormalige) landgoed dat ik met deze wandeling bezoek. Ook landgoed Suideras, dat nog steeds particulier bezit is, maakt deel uit van de Ockhorstroute.

Kerkepad

Maar ook enkele agrariërs en de Hervormde Gemeente van Wichmond hebben het mogelijk gemaakt deze route te realiseren. Dankzij hun medewerking is onder meer een verdwenen stuk kerkepad weer bewandelbaar gemaakt.

Mooiste ommetje

Als ik na een kleine twee uur weer terug ben bij het startpunt, is het me duidelijk waarom deze route is uitgeroepen tot mooiste ommetje Gelderland. De wandeling is afwisselend, het landschap rustig en kleinschalig, er worden twee mooie landgoederen bezocht, enkele boeren hebben hun land gastvrij toegankelijk gesteld… En de routemarkering is zo uitgebreid en duidelijk dat ik geen moment ook maar de minste twijfel had over de juiste weg.

Bekijk alle foto’s van deze wandeling: