Zutphen

Lengte: 11 km

Leestensche Broekpad Zutphen

Ten zuiden van Zutphen ligt het Leestensche Broekpad. De 11 kilometer lange wandelroute gaat over landweggetjes, door het bos, langs smalle slootjes en tussen akkers door. Het is een mooie en afwisselende route voor de wandelliefhebber, op letterlijk een steenworp afstand van Zutphen.

Prachtig wandelgebied

Vaak ben ik over de rondweg van Zutphen gereden. Maar nooit heb ik geweten dat er aan de andere kant van de weg zo’n prachtig en afwisselend wandelgebied ligt. De rondweg blijkt een messcherpe grens te vormen: aan de ene kant de nieuwbouwwijk Leesten, en aan de andere kant het oude, bewaarde landschap.

Leestense Broek

Gaat de geschiedenis van de plaats Zutphen zo’n 1700 jaar terug, die van het buitengebied reikt tot in Steentijd. Dit leert althans het informatiebord van het Leestensche Broekpad. Ik lees er ook dat de wandelroute is genoemd naar het Leestense Broek: een laag gelegen en nat gebied, dat in de 19-de eeuw werd ontgonnen.

Het bos in

Al vrij snel na het startpunt stopt het asfalt en wandel ik verder over een halfverharde zandweg. Dan duikt de wandelroute het bos van het uitgestrekte Landgoed Hackfort in. Ik wandel hier over bospaden, over een smal dijkje en even later een heel eind langs lange rechte sloten.

Rustige landweggetjes

Op ongeveer driekwart van de route komt de bebouwing van Zutphen weer even in zicht. De wandeling volgt hier enkele rustige landweggetjes.

Hier moet ik ook kiezen tussen de 11 kilometer lange hoofdwandeling en de 21 kilometer verlengde route. Ik besluit de verlenging een andere keer te wandelen en volg vandaag trouw de groene klompjes, die de route aangeven en me weer terugbrengen naar het start- en eindpunt.

Bekijk alle foto’s van deze wandeling: