Zutphen

Lengte: 9,5 km

Leestensche Broekpad Zutphen verlenging

Net buiten Zutphen ligt het Leestensche Broekpad. Je kunt kiezen uit drie afstanden: 5,5 km, 11 km en 20,5 kilometer. De eerste twee varianten van dit klompenpad staan elders op deze site beschreven. De 9,5 kilometer lange verlenging, die ook goed als zelfstandige wandelroute is te lopen, is onderwerp van dit wandelverslag.

De IJssel

Staat de eerste helft van het Leestensche Broekpad in het teken van bossen en akkers, het thema van de verlenging van dit Zutphense klompenpad is de IJssel. Een groot gedeelte van de wandeling voert langs deze rivier, waarbij je ook de uiterwaarden doorkruist.

Verlenging klompenpad

Wie de verlenging van het klompenpad als zelfstandige wandelroute wil lopen, kan bijvoorbeeld beginnen bij het Bronsbergenmeer. Vanaf de eerste meter staat de wandeling dan in het teken van het water.

Mooie doorkijkjes

Ik begin de wandeling langs de oever van de waterplas Bronsbergenmeer. Vergezeld van mooie doorkijkjes over het water, wandel ik langzaam richting de rondweg. Een smal wandelpad parallel aan de rondweg voert me richting de rivier De IJssel. De rondweg steekt de rivier over, maar de wandelroute blijft (gelukkig) de machtige rivier volgen.

Uiterwaarden IJssel

Ik wandel over een smalle dijk, links van mij de brede rivier. Als het oude centrum van Zutphen zich in de verte begint af te tekenen, duikt de wandelroute de uiterwaarden in.

Weids uitzicht

Door de uiterwaarden volg ik het traag stromende water nu stroomopwaarts, genietend van het prachtige weidse uitzicht dat dit rivierlandschap biedt. De mooie Hollandse luchten van deze zomerse, half bewolkte dag, vervolmaken het beeld.

Het laatste stuk

Maar ook aan deze wandelroute komt een eind. Het laatste stuk, vanaf de uiterwaarden terug naar het beginpunt, is helaas iets minder interessant. Maar al die prachtige kilometers die ik vanaf het beginpunt heb afgelegd, hebben er al voor gezorgd dat deze wandelroute bij Zutphen meer dan de moeite waard is!

Bekijk alle foto’s van deze wandeling: