Berkel en Warnsveld

Warnsveld

Lengte: 8 km

Rondwandeling Berkel en Warnsveld: natuur en historie

Beide zijn ze eeuwen oud. Maar terwijl Warnsveld altijd zijn dorpse karakter heeft behouden, is Zutphen ooit uitgegroeid tot machtige Hanzestad. Het riviertje de Berkel verbindt ze. De rondwandeling Berkel en Warnsveld volgt deze en bezoekt beide historische plaatsen.

Startpunt

Startpunt van de 8 kilometer lange gemarkeerde wandeling is de Martinuskerk in het centrum van Warnsveld. Delen van deze fraaie kerk stammen nog uit de 11e eeuw. En zijn opgetrokken uit tufsteen; de baksteen was toen nog niet uitgevonden.

Oude kern

Ik steek het kerkplein over en wandel langs fraaie oude panden. Het is de oorspronkelijke en historische kern van Warnsveld. Lang was het een kerkdorp; pas in de 19e eeuw begon het te groeien. Dankzij de nabijheid van Zutphen. Dat was toen al een flinke stad.

Van oud naar nieuw

De wandeling door Warnsveld is een wandeling van oud naar nieuw. De route slaat de Breegraven in, waar huizen uit de jaren dertig aanvankelijk het beeld bepalen. Halverwege de straat ben ik al in de jaren kort na de oorlog beland. En als de straat overgaat in de Bieshorstlaan, loop ik door een typische jaren-zeventig-wijk, die op zijn beurt overgaat in een luxe, modern woonwijkje.

Fietspad

Waar de bebouwing van Warnsveld stopt, begint een prachtige laan. ‘Het Geldersch Landschap’, staat in grote letters op het witte hek geschreven. Vreemd genoeg volgt de route niet deze laan, maar het veel saaiere fietspad, dat op kleine afstand parallel aan de laan loopt.

Kapperbos

Maar als snel word ik weer blij: de wandeling duikt een prachtig bos in. Het is het Kapperbos, onderdeel van Landgoed ’t Velde – en op dit moment in schitterende herfsttinten. Over een vers gevallen bladerdek wandel ik tussen voornamelijk jonge beukenbomen. Het licht wordt door de halfkale bomen op een prachtige manier gefilterd.

Berkel

De route steekt de drukke doorgaande weg tussen Zutphen en Lochem over en komt aan bij de Berkel. Ontsprongen in Duitsland is deze rivier hier bijna bij zijn eindpunt: in Zutphen stroomt hij uit in de IJssel. Vanaf de brug nog net een glimp van Huis ’t Velde, tegenwoordig in gebruik als politieacademie.

Landgoed de Voorst

Het gaat verder over het volgende landgoed: Landgoed de Voorst. Net als het vorige landgoed een historische buitenplaats – eeuwen geleden gesticht door een rijke Zutphenaar. Tegenwoordig is het eigendom van Geldersch Landschap & Kasteelen, en mag iedereen er wandelen. Over een smal bospad betreed ik het landgoed. Ik wandel door een gevarieerd stuk bos. Mooi is de vijver met zitbankje midden in het bos.

Kerkenpad

Over een oud kerkenpad gaat het richting Zutphen. Ik wandel over een smal voetpad, langs een lange rij mooie knotwilgen. In het weiland is een groep roeken druk op zoek naar voedsel. Het kerkenpad buigt af, richting de kerk van Warnsveld. Maar de route gaat rechtdoor, op naar Zutphen.

Langs de Berkel

Langs de oever van de Berkel wandel ik Zutphen binnen. De route gaat hier een stukje gelijk op met het Graafschapspad. Het is een 126 kilometer lang streekpad door de Achterhoek, die ook wel Graafschap wordt genoemd: naar het oude graafschap Zutphen.

Wijnhofpark

Het Wijnhofpark is een ‘natuurlijke speel- en ontmoetingsplek’, aldus de uitleg op het bord aan de rand van het park. Ingesloten tussen Berkel en een buitenwijk. En op dit moment verlaten, op een hond met baasje na. Maar het is ook een gure dag in november. Een mooie plek is het wel.

Buitenwijk

Leuk is dat de wandeling consequent de Berkel volgt, richting de oude binnenstad. Het riviertje komt uit op de oude binnengrachten, althans wat er van over is. Maar voordat ik daar ben, wandel ik langs de ijsbaan, over een fietspad door een parkje, terwijl de leeftijd van de wijken zichtbaar hoger wordt.

Berkelpoort

Ik ben aangekomen bij de fraaie oude stadspoort: de Berkelpoort. Ooit onderdeel van de stadsmuur en in de 14e eeuw ook gebouwd om beide oevers met elkaar te verbinden. Hier begint het oude, historische centrum van Zutphen. Een verder bezoek eraan slaan we vandaag over, want de rondwandeling slaat af: richting eindpunt Warnsveld.

Hofje

Zutphen kent veel prachtige oude hofjes, waarvan de meeste toegankelijk voor publiek zijn. Het Ruitershofje is er een van. Het is in 1546 gesticht door de rijke bierbrouwer Henrick Ruyter, als armenhuis voor 19 gezinnen.

Warnsveldseweg

Het laatste stuk gaat rechttoe rechtaan over de Warnsveldseweg, terug naar Warnsveld. Niet het mooiste gedeelte van de route, maar er is genoeg moois gezien onderweg. En het is niet ver meer: de kerktoren van Warnsveld is al in zicht. Je passeert nog de oude parkachtige Algemene Begraafplaats. Omgeven door water – net als het centrum van de Hanzestad in vroegere tijden.

Warnsveldse Molen

In de verte draaien de wieken van de molen van Warnsveld ijverig hun rondjes. Ik steek de drukke rondweg tussen beide plaatsen over en ben weer op Warnsveldse grond. En daarmee aan het einde van de mooie en afwisselende rondwandeling Berkel en Warnsveld.

START WANDELING

TOP Warnsveld, Rijksstraatweg 10, 7231 AE Warnsveld.

ROUTEBESCHRIJVING

De rondwandeling is gemarkeerd met zwarte voetstapjes. Zie voor meer informatie Achterhoek.nl/Berkel en Warnsveld route.

GPS-TRACK

Download mijn GPS-track Berkel en Warnsveld.

Al 120 wandelingen in Oost-Nederland