Vorden

Lengte: 8 km

Wandeling Berendpad Hackfort

Of Berend van Hackfort zelf ook wel eens via het Berendpad naar zijn kasteel is gelopen? In ieder geval zou het een mooie wandeling zijn geweest. Het 8 kilometer lange Berendpad begint in Vorden en loopt via kleine, mooie omweggetjes naar Kasteel Hackfort en weer terug.

Vorden

Startpunt van het gemarkeerde Berendpad is Toeristisch Overstappunt (TOP) Vorden, midden in het centrum van de plaats. En dat betekent volop horeca om voor of na de wandeling te kunnen bezoeken.

Baakse Beek

De eerste meters van de route gaan echter niet richting terras, maar direct naar de Baakse Beek. Hier in Vorden ook bekend als de Vordense Beek. Het is een van de beken die in de Achterhoek het water afvoeren richting de IJssel.

Hackfortse Molen

Ik steek de Baakse Beek over en volg een mooi halfverhard fiets- en wandelpad langs de beek. Aan de rand van het dorp brengt de Hackfortse Molen een laatste groet. Het gaat verder over Landgoed Hackfort. Het landgoed van Berend van Hackfort, de naamgever van het Berendpad.

Wandelroutes

Eeuwenlang zwaaiden de families Van Hackfort en Van Westerholt hier de scepter. In 1981 werd Natuurmonumenten de nieuwe eigenaar van het uitgestrekte landgoed, op voorwaarde dat de sfeer behouden zou blijven. Voor wandelaars heeft Natuurmonumenten hier meerdere wandelroutes uitgezet, waarvan het Berendpad er een is.

Bolle weilanden

Ik steek de rondweg om Vorden over en wandel verder over een rustige, met dubbele rij bomen omzoomde klinkerweg.

Al snel slaat het af en volgt de route een smal wandelspoor langs bos en grasland. Een bankje biedt een fraai uitzicht over het bolle weiland. Op de website van Natuurmonumenten lees ik dat het hier gaat om een es of kamp. Eeuwenlang is hier het land bemest met schapenmest en heideplaggen, waardoor het langzaam werd verhoogd.

Veengoot

Ik kom aan bij de Veengoot, de tweede beek die de route aandoet. Even volg ik de oever van de beek, langs het vandaag snel stromende water.

Dan gaat het verder over het Muizenpaadje: een mooi onverhard wandelpad langs stukken bos, weilanden en akkers.

Kasteel Hackfort

De verharde weg komt weer in zicht en even later ook het imposante kasteel dat Berend van Hackfort ooit zijn eigendom mocht noemen. Begonnen als versterkte woontoren is Kasteel Hackfort in de loop der eeuwen uitgebouwd tot het fraaie bouwwerk waar ik nu tegenaan kijk.

Watermolen

Bescheidener van omvang, maar even fraai, is de gerestaureerde watermolen bij het kasteel. Het is de enige watermolen die in de Baakse Beek is overgebleven. Natuurmonumenten heeft de molen opgeknapt en nu houden vrijwilligers de oude watermolen draaiend.

Kleinschalige landschap

Ik laat het kasteel achter me. Langs de oever van de Baakse Beek wandel ik weer richting Vorden. Het gaat verder over mooie en rustige wandelpaden, door stukje bos en langs weilanden en akkers.

Dan komt de Hackfortse Windmolen weer in zicht en daarmee ook het einde van de rondwandeling. Na 8 kilometer is het duidelijk: de nieuwe eigenaar – Natuurmonumenten – weet de bijzondere sfeer van het kleinschalige landschap hier goed te behouden.

Bekijk alle foto’s van deze wandeling: