Het startpunt is niet te missen. Hoog op de Needse Berg torent de Hollandsche Molen parmantig boven de omgeving uit. Hier begint de 7 kilometer lange gemarkeerde rondwandeling Needse Berg. Langs akkers en weilanden, door het bos en door het dorpje zelf.
Hollandsche Molen
Dat een Achterhoekse molen de naam Hollandsche Molen draagt, zou je misschien niet verwachten. Maar daar zit een verhaal achter. Een treurig verhaal. In 1925 werd de molen die er stond verwoest door een cycloon. Aan de bouw van een nieuwe molen heeft de vereniging De Hollandsche Molen – die zich inzet voor behoud van molens – een grote bijdrage geleverd. En nu draagt de nieuwe molen de naam van de vereniging.
Needse Berg
Ik laat de molen achter me en begin aan de wandeling over de Needse Berg. Het eerste routepaaltje stuurt me een smal en stil asfaltweggetje in, over de berg, langs akkers en weilanden. Met 35 meter hoogte is de Needse Berg een niet te missen verhoging in het verder vlakke landschap. De ‘berg’ is een overblijfsel van de voorlaatste ijstijd. Als een bulldozer stuwde het landijs de grond voor zich uit. De Needse Berg bleef als herinnering achter.
Akkerranden
Ik wandel langs wilde akkerranden. Deze zijn bewust zo ingezaaid, vertelt het bord in de berm me. Ze bieden voedsel, dekking en nestgelegenheid aan akkervogels als patrijs, veldleeuwerik en geelgors. Die zie ik vandaag helaas niet. Wel veel fietsers. Het is niet alleen mooi wandelen hier, maar blijkbaar ook mooi fietsen. Het uitzicht is weids. En zal nog indrukwekkender worden vanaf de uitkijktoren, die ik al in de verte ontwaar.
Heide
Hoge oude eiken houden de wacht langs de Negberinkweg. Ik passeer een boerenerf, waar zo te horen hard gewerkt wordt. Een fraaie oude trekker staat gereed om het hooi te schudden. Honderd jaar geleden was het hogere gedeelte van de Needse Berg nog heideterrein. Nu bestaat het grotendeels uit akkers en weilanden. Maar ook is het nog gedeeltelijk bos.
Bos
En waar dat bos begint, eindigt het asfalt. Ik wandel verder over een brede zandweg, het bos in. Een bord aan het begin van de bosweg maakt duidelijk dat het gebied door de Provincie Overijssel is bestempeld als stiltegebied. Hier is alleen ruimte voor natuurlijke geluiden.
Brandnetels
De route verlaat de zandweg en gaat verder over een breed bospad, verder het bos in. Verweerde bordjes langs de kant van het pad geven uitleg over wat je hier tegenkomt. Van de vezels in de stengels van brandnetels werd vroeger vezeldoek gemaakt, lees ik. En de jonge kopjes van de plant kun je uitstekend gebruiken voor stamppot of soep. Ook sporkehout had vele toepassingen. Zo werd het hout gebruikt om bijenkorven van te maken. Maar ook was sporkehout een ingrediënt van laxeermiddel.
Toren
Ik nader de uitkijktoren, zie ik op de wandelapp. Helaas gaat de route er officieel op enige afstand langs. Dus – wil je de toren beklimmen – dan moet je zelf even opletten en het juiste zijpad inslaan.
Het 10 meter hoge eikenhouten bouwsel is gerealiseerd door de VVV Neede, in samenwerking met een groot aantal sponsoren. De namen hiervan staan in de treden gegraveerd. Zo heb je iets te lezen tijdens de beklimming. Een beklimming die de moeite waard is. Bovenop een prachtig uitzicht over de Needse Berg en de verre omgeving.
Natuurpad
Wie de wandeling wil verlengen, kan het Geologisch Natuurpad eraan vastknopen. De 4 kilometer lange rondwandeling is samengesteld door het IVN en heeft aandacht voor de bijzondere geologische kanten van het gebied. De ijstijd heeft niet alleen de heuvel gevormd, maar ook miljoenen jaren oude zee-afzettingen naar boven gebracht.
Neede
Ik verlaat het bos en wandel over een mooie zandweg richting de bebouwing van Neede. De laatste anderhalve kilometer gaat door het plaatsje zelf, richting het eindpunt van de rondwandeling. Helaas gaat het door redelijk doorsnee straten en mis je bijvoorbeeld het centrum. Maar het geeft een beeld van Neede en wie oplet ziet heel wat leuke details.