Diepenheim

Lengte: 5 km

Wandeling Landgoed Nijenhuis bij Diepenheim

Niet veel mensen kunnen een rondwandeling van 5 kilometer door hun achtertuin maken. Albert Schimmelpenninck, rentmeester en bewoner van Landgoed Nijenhuis, kan dit wel. En: iedereen is welkom om de mooie wandeling over het gastvrije landgoed ook te maken.

Landgoed Nijenhuis

Al sinds 1799 is Landgoed Nijenhuis het eigendom van de familie Schimmelpenninck. En nog steeds is het bewoond door enkele familieleden. Daarom is het kasteel zelf vanzelfsprekend niet toegankelijk voor bezoek. Maar de rest van het landgoed wel. En met 200 hectare als oppervlakte kun je er met gemak een wandeling van 5 kilometer uitzetten.

Waar Diepenheim stopt, daar begint Landgoed Nijenhuis. De auto kun je parkeren aan het begin van de laan. En moet je ook wel parkeren, want het hele landgoed is autovrij. En deels fietsvrij. Rustig wandelen dus.

Laan

De wandeling begint aan het einde van een zijlaan van de grote oprijlaan. Net als de hoofdoprijlaan is dit een lange rechte weg, statig omzoomd met bomen – zoals je op een landgoed kunt verwachten. Maar helemaal uitlopen doe je deze niet. Al snel sla ik af, passeer een boerenerf en wandel verder over de smalle weg – die na een tijdje overgaat in een onverharde weg. En ook fietsers moeten hier hun voertuig achterlaten.

Molenbeek

Ik wandel het bos in en dan komt de Molenbeek in zicht. Een smalle, licht slingerend beekje, dat het wandelpad nu volgt. En het is mooi wandelen, hier langs de Diepenheimse Molenbeek.
De lengte van de beek is bescheiden: slechts 5 kilometer van begin tot eind. Dat begin is bij de Buurserbeek, een stukje ten zuidenoosten van Diepenheim. En het einde is de Regge, iets ten noorden van hier.

IJskelder

Nu hebben vleermuizen er hun onderkomen gevonden, maar ooit was de kelder in de heuvel de ijskelder van Kasteel Nijenhuis. Het ligt aan de rand van een kleine vijver, die in verbinding staat met de Molenbeek. In vroegere tijden werd ’s winters ijs uit de vijver diep in de kelder weggelegd. En – geloof het of niet – zo beschikte het kasteel het hele jaar over ijs.

Kasteel

Dan komt het kasteel in zicht. De kern van het gebouw komt uit 1662. De vier torens zijn er in de 19e en begin 20e eeuw omheen gezet. Voor belangstellenden is een deel van het kasteel op aanvraag te bezoeken. Nijenhuis betekent ‘nieuw huis’. En dan zou je denken dat er eerder een ‘oud huis’ heeft gestaan. Maar daar is weinig over bekend, hoewel er vermoedens zijn dat het oude huis heel ergens anders heeft gestaan.

Nieuwe natuur

Ik wandel verder en passeer het IVenNetje. Het is een stukje nieuwe natuur, dat door natuurorganisatie IVN Diepenheim, Landgoed Nijenhuis en Landschap Overijssel samen is ontwikkeld. De voedselrijke bovenlaag is hier in 2006 afgegraven. En nu heeft de natuur hier weer kans zijn eigen gang te gaan.

Watermolen Den Haller

Dan komt – op de grens van het landgoed – de watermolen in zicht. Watermolen Den Haller is een van de oudste watermolens van ons land zelfs. Hier ligt ook buurtschap Den Haller, dat wel eens de oorsprong van Diepenheim kan zijn geweest.

Tot 1970 was de molen in bedrijf. Nu is de molen nog regelmatig te bezichtigen. Maar ook het nabijgelegen terras trekt zo te zien veel bezoekers. En zo halverwege deze wandeling een mooie gelegenheid voor een korte pauze.

Parkbos

Vanaf de watermolen terug naar de parkeerplaats gaat door het Parkbos. De wandelenpaden slingeren hier net als de Molenbeek zelf. Het Parkbos is in Engelse landschapsstijl aangelegd. Al lang geleden, in het begin van de 19e eeuw. Ook tweehonderd jaar later is het nog aangenaam wandelen hier. Af en toe een blik op de beek, een bruggetje of een vijver. Een mooi slot van een mooie wandeling.

Bekijk alle foto’s van deze wandeling