Zoals bij een echt klompenpad hoort, duik je bij de start meteen het weiland in. Maar ook de overige kilometers doet het klompenpad Boereneschpad zijn naam eer aan. Het gaat door 100% agrarisch gebied – langs weilanden en akkers en boerderijen, over zandwegen en slingerende paadjes. Stukjes bos en natuurgebiedjes zorgen voor de nodige afwisseling.
Keuzes
Alles speelt zich af in het buitengebied van de plaatsjes Gelselaar, Geesteren en Noordijk. Wat afstand betreft moet je wel een keuze maken. Dankzij twee routeverlengers en een routeverkorter kan er naar keuze 4, 8, 11, 14, 17 of 21 kilometer worden gewandeld.
Boerenslootje
Bij startpunt Pannenkoekenbakkerij Erve Brooks – waar je voor of na de wandeling terecht kunt voor meer dan alleen pannenkoeken – gaat het meteen dwars door het weiland. En daar is het eerste klaphekje ook al, gevolgd door niet meer dan een plank met leuning om het boerenslootje over te steken.
Bomen en boerderijen
Ik volg de sloot en deze leidt me weer de weilanden uit. Het gaat verder over de Goordijk, een zandweg tussen de akkers en weilanden door. Het uitzicht is weids maar niet kaal. Stukjes bos, struiken, bomenrijen en hier en daar een boerderij breken het landschap.
Hessenhutte
Ik passeer de Hessenhutte. Een informatieschuur en tevens startpunt van het 7,5 lange wandel-ommetje Gelselaar. Dus wie na het klompenpad nader kennis wil maken met deze omgeving…
Gaanzegat
Dat de gans een belangrijke rol speelt in de geschiedenis van deze streek, lees ik ook op een van de infopanelen van de Hessenhutte. Eeuwenlang werden hier ganzen gehouden voor eieren, veren en vlees. De vroegere spotnaam Gelselaar Gaanzegat is nu omgebogen tot erenaam Gelselaar Ganzendorp, aldus de Stichting Erfgoed Gelselaar.
Boomhut
Het gaat verder over een smal, slingerend halfverhard pad. Ik loop een bescheiden dijkje op waarachter de Schipbeek stroomt.
Aan de overkant van de beek – hoog in een 250 jaar oude eik – de boomtuin van kunstenaar Jeroen Kooijmans. Het is onderdeel van een kunstproject van Kunstvereniging Diepenheim.
Schipbeek
Het klompenpad volgt even de Schipbeek. Het is een van de Achterhoekse beken die water afvoeren richting de IJssel. De doorwaadbare plaats hier was ooit een belangrijke plek om de beek over te steken. En om gelijk tol te heffen. Nu neem je de brug die even verderop ligt.
Lange rechte zandwegen
Ik laat de Schipbeek achter me en wandel verder over een lange rechte zandweg. Begeleid door een fraaie bomenrij aan de ene kant en een brede sloot aan de andere zijde.
De Huttenkampdijk geeft het stokje door aan de oude weg naar het plaatsje Borculo. Tussen twee rijen bomen door wandel ik over deze zandweg verder over het Boereneschpad, door het boerenland.
Noordijkerveld
Zo kom ik aan bij het Noordijkerveld. Rond 1900 ontgonnen en rond 2000 weer gedeeltelijk teruggegeven aan de natuur. Waterbedrijf Vitens wint hier water in een stukje natuurgebied. Want schoon water win je in een schoon gebied, is de redenering van het waterbedrijf.
Verlenging
Hier begint ook de eerste verlenging van het klompenpad. Een extra lus die verder het Noordijkerveld ingaat, richting het plaatsje Noordijk.
Deze verlenging laat ik links liggen, maar kies er even later wel voor de tweede verlenging aan de wandeling toe te voegen. Je komt dan door het plaatsje Geesteren.
Landgoed Hilhorst
Maar eerst nog even een kort bezoek aan Landgoed Hilhorst, een 40 hectare groot voormalig boerenbedrijf. Omdat er geen opvolger voor de boerderij werd gevonden besloten de eigenaars een deel als nieuwe natuur open te stellen voor publiek. Daar maakt het klompenpad nu dankbaar gebruik van.
Geesteren
Ook het traject naar Geesteren is uitgezet met de juiste ingrediënten voor een klompenpad: het gaat door het weiland, langs de beek en over een stille zandweg. Geesteren zelf loop je binnen over een mooi slingerend wandelpad, met uitzicht op de fraaie kerk.
Stiltegebied
Stiltegebied zegt een bordje langs het pad op de terugweg naar Gelselaar. Daar trekt een motorzaag in de verte zich even weinig van aan, maar mooi is het wandelpad wel. Ik wandel tussen lege weilanden door, over een halfverhard wandel- en fietspaadje. Hoog in de lucht inspecteert een torenvalk het weiland onder zich, op zoek naar iets eetbaars.
Boerderij Wanninkhof
Ik passeer de mooie, oude boerderij Wanninkhof. Het ligt aan de rand van de Boerenesch, een hoger gelegen gebied dat vroeger gemeenschappelijk werd gebruikt. De meer dan twee eeuwen oude boerderij is sinds 1964 eigendom van Geldersch Landschap.
Herstelde natuur
Het gaat verder over Landgoed Wanninkhof. In de jaren 90 van de vorige eeuw is de natuur hier hersteld. Het waterpeil is verhoogd en poelen zijn aangelegd. Met resultaat. Enkele tientallen boomkikkers hebben hier hun onderkomen gevonden, evenals kamsalamanders en poelkikkers.
’t Hus te Gelester
Dan komt Gelselaar weer in zicht. ’t Hus te Gelester, zoals het in 1326 werd vermeld, heeft nu een beschermd dorpsgezicht.
En met een kort bezoek aan het fraaie plaatsje is de mooie en afwisselende wandeling door het buitengebied van Gelselaar en Geesteren rond.