Gelselaar

Lengte: 7,5 km

Wandeling Ommetje Gelselaar

Tegen de grens van de Achterhoek met Twente aan ligt het dorpje Gelselaar. In dit 700 inwoners tellende plaatsje begint en eindigt de 7,5 kilometer lange wandeling Ommetje Gelselaar. Het is een geschikte plek om een wandeling te starten. Niet alleen vanwege het aanwezige café met terras, maar vooral dankzij de prachtige smalle straatjes die rondom de oude kerk in de loop der eeuwen hun vorm hebben gekregen.

Stil

Ik verlaat Gelselaar via de Geesterseweg, die het dorp met het grotere Borculo verbindt. Voor een hoofdweg is het er erg rustig. Echt stil wordt het als ik linksaf sla en verder wandel over een smalle asfaltweg, tussen akkers en weilanden door.

Bevervoorde

Twee betonnen palen aan weerszijden van het pad kondigen even later de Bevervoorde aan. Het gaat om restanten van een in de middeleeuwen gebouwd adellijk huis. Een aantal jaren geleden zijn de contouren van het oude kasteel hier weer zichtbaar gemaakt. Nu kun je op deze plek  levend ganzenbord spelen.

Ganzen

Dit verwijst weer naar de jongste geschiedenis van het dorp. Lange tijd was de ganzenfok voor deze streek een belangrijke bron van inkomsten. Veel herinnert nog aan deze tijd. Zoals de naam van het plaatselijke mededelingenblad (Gaanzepraötje) en de naam van het jaarlijkse muziekfestival (Ganzekuuk’n festival).

Erve Brooks

Halverwege de wandeling kun je uitrusten bij pannenkoekenboerderij Erve Brooks. Na deze pauzeplek gaat de route verder over een soort avonturenpad. Je kunt er gewoon wandelen, voor de liefhebbers staan langs de kant van het pad uit hout en touw opgebouwde toestellen.

Essenlandschap

Het gebied rond Gelselaar is een mooi halfopen landschap. De wandeling voert over smalle weggetjes en zandpaden en soms langs sloot en beek. Hierbij heb je de meeste tijd een fraai weids uitzicht over het soms enigszins glooiende essenlandschap.

Bekijk alle foto’s van deze wandeling: