Wandelen langs de Regge, over de landgoederen Weldam en Nijenhuis, plus door een mooi stukje Diepenheim. De 9 kilometer lange Wandelroute Diepenheim is een fraaie en afwisselende rondwandeling vanuit ’t Stedeke Diepenheim.
Slim
De wandeling, die de gemeente Hof van Twente (waar Diepenheim onder valt) op zijn website aanbiedt, is slim bedacht. Vanuit het centrum van het plaatsje volg je de eerste helft van de wandeling het Reggepad – en de tweede helft het Overijssels Havezatenpad. Die kruisen elkaar namelijk zowel halverwege deze wandeling als in het centrum van Diepenheim.
Reggepad
Vanaf het startpunt is eerst het Reggepad aan de beurt. Dat startpunt is al bijna aan de rand van Diepenheim, bij het Toeristische Overstap Punt (TOP). Hier kun je parkeren, of uit de bus stappen. En overstappen op bijvoorbeeld de Wandelroute Diepenheim.
76 kilometer
Ik volg de wit-blauwe markering van het Reggepad en kom al snel aan bij de Regge zelf. Het is een echt Overijssels riviertje. Het begint niet zover hier vandaan, als aftakking van de Schipbeek. Om uiteindelijk bij Ommen in de Overijsselse Vecht uit te monden. Wie het hele Reggepad wil lopen heeft in totaal 76 kilometer te gaan.
Diep gelegen
Breed is de Regge niet. Belangrijk was het riviertje wel voor Diepenheim in vroegere tijden. Samen met de Schipbeek was het een verbindingsweg met de rest van de wereld. Toen was de omgeving van het plaatsje nog moeras en nat bos. De naam Diepenheim betekent ‘woonplek in diep gelegen gebied’. En diep gelegen gebied was nat gebied.
Stille binnenweg
Helaas kun je niet van begin tot eind vlak langs het water wandelen. Dus gaat de route even over een verharde binnenweg. Toch is het zeker geen straf hier te wandelen, over het stille weggetje. Ik wandel langs oude knotwilgen, een mooie boomgaard en hoor een paar hanen om het luidst kraaien. Ik geniet van een uitbundig bloeiende tuin – en dan stuurt de wit-blauwe markering me alweer een zandweg in.
Moeder Aarde
En daar is de Regge ook weer. Ik passeer Moeder Aarde: een sculptuur dat door kunstenares Lotje de Lussanet is geschonken aan Diepenheim. En waar komt het beter tot haar recht dan aan de rand van een bloemenweide langs het meanderende water?
Nectarkroeg
Ook bloemen te over in de IVN Vlindertuin. Het is bedoeld als ‘nectarkroeg’ voor vlinders en andere insecten, aldus het informatiepaneel. En wie het leuk vindt kan meedoen aan een onderzoekje: er wordt gevraagd door te geven welke planten er op moment van langslopen in bloei staan én welke vlinders je ziet.
Havezatenpad
Geruis van riet maakt even plaats voor geraas van auto’s. Ook de doorgaande N346 volgt hier de Regge. De libellen en vlinders langs het water lijken zich er niet aan te storen. En ik weet dat het maar een paar honderd meter duurt. Want even verderop duikt de Regge onder de weg door én – geloof het of niet – onder het Twentekanaal. En zet koers naar het noorden.
Tijd voor de wandelroute om weer richting Diepenheim af te buigen. Dat gaat via het tweede langeafstandswandelpad dat de route volgt: het Overijssels Havezatenpad.
Landgoed Weldam
De wit-rode markering stuurt me direct het bos in. Het behoort tot Landgoed Weldam, één van de grotere landgoederen in Oost-Nederland. Behalve uit bos, bestaat het uit weilanden, akkers, boerderijen en een imposant kasteel. De boerderijen en andere gebouwen die tot het landgoed behoren zijn te herkennen aan de zwart met gele luiken.
Dat kasteel komt ook al snel in zicht. Wie het in volle glorie wil bewonderen moet wel even een paar honderd meter extra lopen: het kasteel ligt een stukje van het Havezatenpad af. Maar het pad volgt wel het Mauritslaantje. Vernoemd naar Prins Maurits, die hier in de 16e eeuw op krachten kwam tijdens een veldtocht.
Landgoed Nijenhuis
Landgoed Weldam geeft het stokje door aan Landgoed Nijenhuis. Al vanaf 1799 eigendom van de familie Schimmelpenninck. Die er nog steeds woont en het landgoed heeft opengesteld voor wandelaars. En het is heerlijk wandelen over deze landerijen. Ook Landgoed Nijenhuis bezit een kasteel. En dit keer gaat de route er pal langs.
Waterlelies
Dan volgt de één kilometer lange oprijlaan tussen kasteel en Diepenheim. Halverwege de kaarsrechte, met dubbele rij bomen omzoomde laan nog het kunstwerk ‘Waterlelies’ van kunstenaar herman de vries (die zijn naam met kleine letter schrijft). Het werk van herman de vries gaat ervan uit dat natuur kunst is, lees ik op het informatiebord. Persoonlijk helemaal mee eens.
Hoofdstraat
De Wandelroute Diepenheim leidt je tot slot nog even door de mooie hoofdstraat van ’t Stedeke Diepenheim. Het gaat langs fraaie oude gevels, galerieën en de nodige terrasjes. Een mooi einde van een mooie rondwandeling.