Niet stadswandeling, maar stadsrandwandeling is de naam van deze 7,5 lange wandeling door Zutphen. Gelukkig doet de Stadsrandwandeling wel het prachtige historische centrum van Hanzestad Zutphen aan. Verder gaat het door parkachtige stroken groen om het centrum. Op het wandelprogramma staan middeleeuwse monumenten, pittoreske hofjes, onverharde wandelpaadjes, een vijver vol watervogels en de oever van de IJssel.
TOP Zutphen
Het Toeristische Overstap Punt (TOP) Zutphen is vertrekpunt van de wandeling. Dat betekent dat er parkeergelegenheid voor de auto is en je hier kunt “overstappen” op toeristisch vervoer, zoals wandelschoenen of een fiets.
Rechtbank
Vanaf het Overstappunt heb je een mooi zicht op de achterzijde van het nieuwe Gerechtsgebouw. Het ligt aan een grote vijver met de naam Vispoortgracht. Het imposante gebouw is gebouwd op het Slijkbolwerk, waar ooit één van de bolwerken van de stad was te vinden.
Lange tijd stond Zutphen bekend als Justitiestad. Afgelopen decennia zijn echter veel justitiële instituten uit de stad vertrokken. Hierdoor is Zutphen niet meer het belangrijke juridische centrum wat het ooit was.
Walburgiskerk
Als snel komt de imposante Walburgiskerk in beeld. Al rond 1100 werd hier de oorspronkelijke kerk gesticht en daarmee is de Walburgiskerk de oudste kerk van de stad. De kerk kent een eeuwenlange geschiedenis van uitbreidingen, verbouwingen en restauraties. In de 16-de eeuw kreeg de kerk zijn tegenwoordige uiterlijk.
Vol verwondering
Ik wandel langs een restant van de oorspronkelijke stadsmuur en loop het oude centrum van Zutphen binnen. Wat is het hier mooi! Eeuwenoude panden, statige woonhuizen, smalle straatjes en opmerkelijk veel wandelaars die net als ik vol verwondering om zich heen kijken.
Dat Bolwerck
Bijvoorbeeld naar het pand met de wat merkwaardige naam Dat Bolwerck. Gebouwd in 1549 en nu in gebruik als kunstcentrum. Dat Bolwerck is trouwens de middeleeuwse naam voor dwangburcht. Dat maakt meteen iets duidelijk over de geschiedenis van deze plek.
Zutphense Hofjes
Zoals veel oude steden in ons land kent ook Zutphen vele hofjes. Bijvoorbeeld de Oude Bornhof waar de Stadsrandwandeling langs komt. Een document uit 1755 laat weten dat ouderen van onbesproken gedrag in aanmerking kwamen om hier te wonen.
Berkelpoort
Via de 14-de eeuwse Berkelpoort verlaat ik het oude centrum. Het tweede gedeelte van de rondwandeling gaat beginnen: door groene zones die het oudere gedeelte van de stad scheiden van nieuwbouwwijken.
De Vijver
Hier geen historische torens, maar flatgebouwen langs de Stadsrandwandeling. Maar wel volgt de route het groen. Ik wandel over een smal in het grasveld uitgesleten wandelpad, langs struiken en in nette rij geplante bomen.
Ik kom aan bij een grote waterplas die luistert naar de passende naam De Vijver. Twee hardlopers hebben meer haast dan ik en ik ben lang niet de enige die hier wandelt. Maar toch wel het drukst wordt De Vijver bezocht door (water)vogels. Eenden, meerkoeten, meeuwen, ganzen zijn duidelijk blij met De Vijver.
Klompenpad?
Het zuidelijke deel van de route lijkt af en toe wel eerder op een klompenpad dan op een stadswandeling. De rondweg is vakkundig afgeschermd door struiken en bomen. De groenstrook is breed genoeg om de bebouwing aan de andere kant haast te vergeten. Ik loop langs de oever van brede sloten en over smalle wandelpaden door het gras.
Van Berkel naar IJssel
Voor de tweede maal steekt de wandeling de Berkel over en volgt het riviertje de laatste meters van zijn bestaan, totdat het water in de IJssel uitstroomt. Vanaf de oorsprong in Duitsland heeft de rivier dan 117 kilometer afgelegd lees ik op een bord dat op het uitstroompunt in de IJssel staat.
Dat zijn er heel wat meer dan de 7 kilometer die ik er even later op heb zitten, als ik weer aankom bij het Toeristische Overstap Punt.