Bronkhorst

Lengte: 9 km

Van Molen tot Molenroute

Hoogwater vandaag in de IJssel, waar de eerste kilometers van de Van Molen tot Molenroute langs lopen. Maar ook de weilanden en akkers in het achterland van de rivier zijn natter dan nat, blijkt tijdens het vervolg van de 9 kilometer lange wandeling. Gelukkig is de wandelroute zelf nog goed begaanbaar. Hoewel… aan het einde van de wandeling toch een verrassing, die eigenlijk geen verrassing is.

Bronkhorst

Het kleinste stadje van Nederland noemt Bronkhorst zichzelf graag. Met nog geen honderd inwoners en stadsrechten is het zeker een klein stadje. Maar wie even zoekt op internet vindt al snel nog kleinere stadjes. Maar kleinste of allerkleinste, mooi en sfeervol is Bronkhorst in ieder geval!

Beschermd aangezicht

Smalle klinkerstraatjes, oude stadsboerderijen en monumentale panden bepalen het beeld. Het zal niet verbazen dat een groot deel van het plaatsje een beschermd aangezicht heeft. Het stadje telt maar liefst 38 rijksmonumenten.

Toeristisch Overstap Punt

Startpunt van de 9 kilometer lange gemarkeerde route is het Toeristisch Overstap Punt (TOP) aan de rand van Bronkhorst. Hier kun je de auto achterlaten en een van de wandel- of fietsroutes beginnen.

Spectaculair

De pont naar de overkant van de rivier is wegens hoogwater uit de vaart, maar de dijk langs de IJssel is gelukkig nog goed bewandelbaar. Dankzij het hoogwater is het hier spectaculair mooi. De uiterwaarden zijn helemaal ondergelopen, de rivier is vandaag honderden meters breed en slechts enkele meter verwijderd van het smalle (autovrije) weggetje over de dijk.

Langs de rivier

Ik volg de rivier enkele kilometers stroomopwaarts. Hier en daar steken bomen en stukken afrastering nog boven het rivierwater uit. Verder is het land van de uiterwaarden aan het oog onttrokken. Langzaam word ik ingehaald door een binnenvaartschip dat dankzij de vaarwegmarkering de vaargeul nog weet te vinden.

Beltmolen De Hoop

Zo kom ik al wandelend steeds dichter bij de tweede molen uit de naam van deze wandeling. Het is de beltmolen De Hoop, in het buurtschap Rha. Hier verlaat de wandeling de dijk langs de IJssel. Ik wandel verder over een smalle en stille asfaltweg, langs weilanden en boerderijen.

Gedenkplaats

Aan de rand van het buurtschap passeer ik een kleine militaire gedenkplaats. Het is opgericht ter nagedachtenis aan zes Canadese militairen, die hier in de Tweede Wereldoorlog om het leven zijn gekomen. Zes esdoorn symboliseren deze zes gesneuvelden.

Knotwilgen

Dan een stuk langs een doorgaande weg. Met het bijbehorende verkeer. Gelukkig wel een vrijliggend fietspad naast de weg. Mooi is een met knotwilgen omzoomd gedeelte.

Verdwenen pad

Het heeft veel, heel veel geregend afgelopen periode. Weilanden zijn verzadigd en hier en daar hebben watervogels de plek van koeien ingenomen.

Ook het smalle voetpad naar de Bronkhorster molen (waar ik volgens het routebordje overheen moet) is onder water verdwenen. Bijna aan het einde van de wandeling en de route is geblokkeerd…
Gelukkig is een omweg makkelijk gevonden. En dan bedenk ik me dat ik dit had kunnen verwachten. Bij hoogwater konden de boeren de Bronkhorster molen niet bereiken, heb ik eerder gelezen. Dan moesten ze uitwijken naar de molen in Rha. Heen en weer 9 kilometer weet ik nu.