Bredevoort

Lengte: 12 km

Klooster- en Schootsveldroute

De 12 kilometer lange Klooster- en Schootsveldroute bezoekt het mooie middeleeuwse stadje Bredevoort en voert over slingerende landweggetjes en rechte zandpaden in de omgeving ervan. Verder wandel je over het landgoed ’t Walfort bij Aalten.

Slingeplas

Ik begin de wandeling bij Toeristisch Overstappunt Punt (TOP) Slingeplas. De Slingeplas is een uitgestrekte waterplas, die is overgebleven na zandwinning. Tegenwoordig is het een goed bezocht recreatiegebied. Op deze doordeweekse voorjaarsdag tref ik er echter slechts een enkele visser, die rustig aan de waterkant zittend, wacht op een bijtgrage vis.

Kloosterbos

Zo rustig als het vandaag aan de Slingeplas is, is het ook de volgende kilometers. Hier gaat de wandeling verder door het Kloosterbos. Ik wandel over het voormalige grondgebied van het middeleeuwse klooster Schaer.

Het verhaal gaat dat vluchtende kloosterbewoners er een schat in de grond hebben achtergelaten, die tot nu toe nog niet is teruggevonden. Van het Klooster zelf is overigens weinig meer terug te vinden. Voor een bezoekje aan enkele restanten moet zelfs iets van de route worden afgeweken.

Schootsveldroute

De tweede helft van deze gecombineerde wandeling volgt de Schootsveldroute. In het routeboekje lees ik dat hier eens moerassen lagen. Deze maakten het gebied lange tijd moeilijk toegankelijk. Nu wandel ik er over rustige en slingerende landweggetjes, door het mooie Achterhoekse coulisselandschap.

Landgoed ’t Walfort

Als ik het plaatsje Aalten nader buigt de route af om via het oude landgoed ’t Walfort weer koers te zetten richting het middeleeuwse plaatsje Bredevoort. En vooral dankzij zijn goede bewaarde oude stadskern, die van middeleeuwse oorsprong is, is dit plaatsje op zich al een bezoekje waard.

Bekijk de foto’s van deze wandeling: