Winterswijk

Lengte: 12 km

Corlese Veldentocht

In buurtschap Corle bij Winterswijk wonen ongeveer 350 mensen op ruim acht vierkante kilometer. Geen wonder dat een wandeling rond Corle stille wandelwegen en veel ruimte betekent. De gemarkeerde wandeling voert door agrarisch gebied, door een linde-arboretum en door een heel mooi gedeelte van hoogveengebied Korenburgerveen.

Midwinterwandeling

Het is druk bij Camping De Twee Bruggen, het startpunt van de 12 kilometer lange Corlese Veldentocht. Vandaag blijkt dit ook startpunt te zijn van een midwinterwandeling – en daar is duidelijk veel belangstelling voor. Zo gebeurt het dat ik in gezelschap van vele andere wandelaars én onder begeleiding van de klanken van een midwinterhoorn mijn wandeling begin.

Boven-Slinge

Ik wandel over een brede zandweg, die het beekje de Boven-Slinge volgt. Aan de andere kant van het pad uitgestrekte graslanden en hier en daar een boerderij. De zandweg komt uit op een volgende zandweg: lang en recht en fraai met hoge bomen omzoomd.

Drinkwater en natuur

De wandeling bezoekt een terrein van waterbedrijf Vitens. Hier wordt drinkwater gewonnen voor de gemeente Winterswijk. Volgens Vitens zijn natuur en drinkwater altijd met elkaar verbonden. Daarom heeft het waterbedrijf het hier ingericht als natuurgebied – en wandelaars zijn er welkom.

Ook welkom hier is het nationale linde-arboretum. Hollandse linden, winterlinden, Amerikaanse linden, zomerlinden, zilverlinden. Hier, op het waterwinterrein, kun je ze allemaal bij elkaar zien. Inclusief varianten (cultivars noemen bomenkenners ze) maar liefst 120 verschillende linden.

Grote Goor

Wie even boven de (linde)bomen wil uitstijgen kan de uitkijktoren bestijgen. Vanaf hier een mooi zicht over het gebied waar je wandelt.

Bijvoorbeeld over het Grote Goor, waarlangs de wandeling vervolgt. Een stuk natuur dat is overgehouden na recente ruilverkaveling. Het Grote Goor zelf is niet toegankelijk, maar het is mooi wandelen langs de rand ervan.

Korenburgerveen

De zandweg geeft het stokje over aan een even stille verharde weg, met de poëtische naam Manenschijnweg. Zo nader ik het Korenburgerveen. Een uitgestrekt hoogveengebied, grotendeels in beheer van Natuurmonumenten. Het natuurgebied zelf is niet toegankelijk, wel lopen er wandelpaden langs de rand ervan.

En wat is het hier mooi: ik wandel over een verhoogd wandelpad dwars door het veen, langs rietkragen en uitgebloeide lisdodden, een groep ganzen vliegt luid gakkend over.

Gastvrij landgoed

Het had van mij nog wel even langer mogen duren, maar na ongeveer een kilometer door het Korenburgerveen neemt de route er weer afscheid van.

Over brede zandwegen gaat het verder, langs weilanden en boerderijen. Ik bezoek “Gastvrij landgoed Oud Sligts” en wandel verder over een slingerend fietspad, een volgende zandweg, een kaarsrechte klinkerweg en langs de slootkant.

Corlese velden

Zo nader ik langzamerhand weer de Twee Bruggen, het begin- en eindpunt van de Corlese Veldentocht. De Corlese velden zijn voornamelijk grasvelden weet ik nu, waarlangs het heerlijk rustig wandelen is, door fraai agrarisch landschap.

Bekijk alle foto’s van deze wandeling: