Het Kelrepad had ook Killerpad kunnen heten. Want, zo lees ik, niet alleen Kelre, maar ook Killer is een oude benaming van het plaatsje Kilder, het startpunt van dit klompenpad. Maar begrijpelijk dat voor de sympathiekere naam Kelrepad is gekozen. De gemarkeerde wandelroute voert over onverharde landweggetjes, door het Bergherbos en heeft als letterlijk hoogtepunt de 80 meter hoge Kale Jacob.
Klompenpad is begonnen
Al snel na de start verlaat de wandelroute de hoofdweg door Kilder. Een klompenpad-bordje verwelkomt me op voor wandelaars opengesteld particulier terrein. Over een smal wandelspoor vervolg ik mijn wandeling tussen groene weilanden en kale akkers. Het klompenpad is begonnen!
Kilderse veld
Het gaat over het Kilderse Veld. Nu bestaat het uit grote percelen gras en bouwland. Voor de ruilverkaveling was het nog een lappendeken van kleine stukjes grond, zo lees ik in de klompenpaden-app.
Door het bietenveld
Ik steek een groen weiland door, maar het kan nog gekker: het routebordje zegt me toch echt dwars door een bietenveld verder te lopen. Een vaag wandelspoor laat inderdaad zien dat ik niet de eerste ben. Dank aan de Kilderse agrariërs die hun terreinen op deze manier hebben opengesteld voor klompenwandelaars.
Bergherbos
Zo nader ik de rand van het Bergherbos. Een uitgestrekt en heuvelachtig natuurgebied dat tot in Duitsland doorloopt. Het heuvellandschap hier is ontstaan in de voorlaatste ijstijd, toen de ijsmassa het land als een grote bulldozer voor zich uit schoof.
Roofvogels
En wat is het hier aan de rand van het bos rijk aan roofvogels. In een kwartier tijd zie ik een buizerd, een torenvalk en een blauwe kiekendief.
Het bos in
“Always look on the bright side of life” staat op een bankje te lezen. Hier duikt de wandeling het bos in. Ik wandel tussen hoge en kaarsrechte naaldbomen die veel van het toch al schaarse decemberlicht wegnemen.
De naaldbomen maken langzaam plaats voor loofbomen. Half vergane paddenstoelen markeren de overgang tussen herfst en winter. Een groep koolmezen is druk bezig nog wat voedsel te zoeken.
Kale Jacob
Het klompenpad slaat een zijweg in. Dan begint het fors te stijgen. De beklimming van de Kale Jacob is begonnen.
Een panoramisch uitzicht vanaf de top van de 80 meter hoge “berg” is de beloning. In de verte is zelfs de rand van de Veluwezoom te zien.
Eenmansbunker
Ik wandel verder en langzaam afdalend komt de rand van het Bergherbos weer in zicht. Langs het pad herinnert een ingegraven eenmansbunker aan de Tweede Wereldoorlog. Niet veel meer dan een ingegraven betonnen buis met een deksel, werd de bunker gebruikt voor observatie van de omgeving. Inderdaad kijk je hier kilometers weg, vanaf de flank van het Bergherbos.
Platteland
Weer op het letterlijk platte land, gaat het Kelrepad verder over een fraaie met bomen omzoomde halfverharde weg. Het gaat weer tussen de weilanden en akkers door. Ik passeer enkele boerderijen en sla af, waar een hobbelig landweggetje zich tussen de akkers door slingert.
Kilder
In de verte komt de kerktoren van Kilder weer in zicht. Het eindpunt van een mooie en afwisselde wandeling. Maar vlak voor de dorpsrand verlaat het pad nog één keer de gebaande weg, om nog even dwars door een weiland te gaan en zo het dorp te bereiken.