Kalenberg of Kale Berg? Volgens Achterhoeks Toerisme zijn beide benamingen voor de 46 meter hoge heuvel bij Lochem goed. In ieder geval – what’s in a name – je kunt er heerlijk wandelen. Prachtige vergezichten, heuvelachtig landschap, een oude Hessenweg en kans op een ontmoeting met de Witte Wieven.
Wandeldorp Barchem
Het plaatsje Barchem, in de buurt van Lochem, is startpunt van de 9,5 kilometer lange rondwandeling. Barchem (wat zoiets betekent als ‘huis bij de berg’) presenteert zich graag als Wandeldorp Barchem. Vanaf “Parkeerplaats Wandeldorp Barchem” vertrekken maar liefst 9 gemarkeerde routes en 6 smartphone-routes.
Natuurgebied Kalenberg
Via de Bremstraat en de Bosweg (waar je letterlijk het bos al ruikt) verlaat ik het plaatsje. Waar Barchem ophoudt, daar begint natuurgebied De Kalenberg. Samen met een deel van de Lochemse Berg vormt het een 171 hectare groot gebied, in beheer van Geldersch Landschap.
Blote boomwortels
Over een prachtig, diep uitgesleten bospad betreedt ik de flank van de Kale Berg. Dikke boomwortels van oude beuken liggen bloot aan weerszijden van het pad. Langzaam stijgend wordt het uitzicht over de omgeving grootser.
Witte Wieven
Met zijn hoogte van 46 meter duurt het dan weer niet al te lang voor ik bovenop de Kale Berg sta. Hier loop ik langs de Witte Wievenkoele. Volgens de overlevering is het hier overdag veilig, maar na zonsondergang zou je hier de Witte Wieven kunnen tegenkomen. Waarschijnlijk is de kuil overigens een oude leemafgraving.
Vergezicht
De weg naar beneden is zeker niet minder mooi. Als ik het bos verlaat ontvouwt zich een prachtig vergezicht. Over een hobbelige zandweg loop ik de Kale Berg af. Het gaat langs de rand van akkers en weilanden. In de verte twee andere wandelaars – zij zijn al beneden.
Lochemse Berg
Dan gaat de wandeling weer het bos in. Dit keer het bos van de Lochemse Berg. Met zijn 49 meter de iets hogere buur van de Kale Berg. Maar zo hoog komt het voor mij vandaag niet, het blijft bij een kort – maar mooi – bezoekje aan het bos op de flank van de heuvel.
Mooi cadeau
Het heuvelachtige landschap hier is te danken aan de voorlaatste ijstijd. Landijs dat vanuit het noorden tot hier kwam schoof het land als een bulldozer voor zich uit. Toen het zich terugtrok liet het De Kale Berg en de Lochemse Berg als mooi cadeau achter.
Hessenweg
Eenmaal het bos weer uit gaat het verder over de Hessenweg. Een oude handelsweg tussen Duitsland en Utrecht. Nog steeds een zandweg en het is aangenaam wandelen erover.
De Hessenweg geeft het stokje over aan een smal voetpad met de raadselachtige naam Hangzolder. Ik wandel dwars door het weiland – ook hier is het uitzicht weids. In de verte is de molen van Zwiep te zien, aan mijn andere kant een mooi uitzicht op de Kale Berg.
Zwiepse Broek
De terugweg gaat gedeeltelijk door het Zwiepse Broek. Het is een lager gelegen en natter gebied, wat te merken is aan de hier en daar modderige zandweg. En ook hier is het mooi en rustig wandelen. Leuk is dat boeren, burgers en wildbeheerders in dit gebied samenwerken om de natuur van het Zwiepse Broek te behouden en te versterken.